Μα γιατί είναι μπερδεμένα τα πλήκτρα;

Γράφει Μανώλης Βαρούχας
Κατηγορία Τεχνολογικά νέα

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί τα πλήκτρα στο πληκτρολόγιο μας είναι ανακατεμένα και όχι σε κάποια σειρά; Πόσες φορές δεν έχετε πει: μακάρι να έγραφα ποιο γρήγορα; Δεν το είπαν όλοι όμως αυτό...

Πάμε πίσω στην εποχή της γραφομηχανής, το 1868 στην Αμερική κατασκευάστηκε η πρώτη γραφομηχανή από τον Christopher Sholes Latham, η οποία αποτελείτο από τον κινητό μηχανισμό με μελάνι και τα γράμματα τα οποία ήταν στη σειρά (αλφαβητικά).

Ειλικρινά δεν έχετε πει ποτέ: να έγραφα πιο γρήγορα; Πιστεύω ότι οι περισσότεροι το έχουμε πει ή έστω όταν βλέπαμε κάποιον να γράφει πολύ γρήγορα τον ζηλεύαμε! Σωστά;

Πάμε όμως πίσω στο θέμα μας, τον λόγο που ανακατεύτηκαν τα γράμματα στο πληκτρολόγιο μας και γιατί έχει επικρατήσει το λεγόμενο QWERTY πληκτρολόγιο.

Ο Latham ήρθε αντιμέτωπος με ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα για την εποχή. Λόγω της υπερβολικής ταχύτητας δακτυλογράφησης, οι πρώτες γραφομηχανές κολλούσαν, διότι τα πλήκτρα εάν τα πατούσαν μαζί μερικές φορές οι μεταλλικοί βραχίονες κολλούσαν! Έτσι λοιπόν αποφάσισε να ανακατέψει τα γράμματα ώστε αυτός που δακτυλογραφούσε να μην μπορεί να γράφει τόσο γρήγορα! Του πήρε βέβαια κάποια χρόνια μιας και το 1874 για τη Sholes and Glidden, όμως η ιδέα του ήταν τεράστια.

Με αυτό το κόλπο λοιπόν, οι γραφομηχανές δεν κόλλησαν ξανά, αν και εξελίχθηκαν ιδιαίτερα από τα πρώτα μοντέλα, η αλήθεια είναι...

Με τα πολλά το σύστημα QWERTY επικρατεί ακόμα και σήμερα σε κάθε λογής πλατφόρμα, υπολογιστές, κινητά, tablets. Κάτι ήξερε ο κύριος Latham!

Info από τη Wikipedia:
Παρόλο που συχνά λέγεται πως το κουέρτι σχεδιάστηκε για να κάνει τους χρήστες να αργούν στη πληκτρολόγηση, αυτό είναι λάθος - στη πραγματικότητα σχεδιάστηκε απλά για να προλαμβάνει τα κολλήματα των μεταλλικών βραχιόνων κατά τη διάρκεια γρήγορης πληκτρολόγησης. Ωστόσο μερικές αποφάσεις του σχεδιαστή του κουέρτι, όπως η τοποθέτηση μόνο ενός φωνήεν (A) στη μεσαία γραμμή (home row: ASDFGHJKL), πράγματι μειώνουν τη ταχύτητα πληκτρολόγησης στα μοντέρνα πληκτρολόγια (που δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα κολλήματος αφού δεν έχουν μεταλλικούς βραχίονες όπως οι γραφομηχανές).