Ποιος είναι τελικά ο καλύτερος browser;

Γράφει Μανώλης Βαρούχας
Κατηγορία Τεχνολογικά νέα

Οι πελάτες της εταιρείας μας ρωτάνε συχνά: γιατί μπαίνετε με τον Χ περιηγητή και όχι με τον Ψ; Ο κάθε ένας, πελάτης, φίλος, γνωστός, οτιδήποτε έχει δημιουργήσει μια γνώμη για τον δικό του τρόπο περιήγησης και δύσκολα αλλάζει γούστο ακόμα και αν δει σοβαρά επιχειρήματα. Αυτό είναι μια μεγάλη αλήθεια...

Δουλειά μας εδώ δεν είναι να σας πούμε ότι ο Χ περιηγητής είναι καλύτερος του Ψ και του Ω. Δουλειά μας είναι να δημιουργήσουμε μια ιστοσελίδα που να φαίνεται σε κάθε έκδοση του κάθε περιηγητή το ίδιο (η ψυχή μας το ξέρει), δηλαδή μιλώντας πρακτικά: τελειώσαμε την δημιουργία όλης της ιστοσελίδας και ξεκινάμε μια πολύωρη - πολυήμερη διαδικασία βελτιστοποίησης και για τους υπόλοιπους περιηγητές και τις εκάστοτε εκδόσεις τους. Έχει δεν έχει νόημα, δεν έχουμε το δικαίωμα σε κανένα χρήστη του διαδικτύου να του πούμε: δεν φταίμε εμείς που ο υπολογιστής σου λειτουργεί στην ίδια κατάσταση, χωρίς αναβάθμιση κλπ εδώ και μια γεμάτη δεκαετία!

Μας πονάει πολύ, πιστέψτε μας, αλλά είναι η πικρή αλήθεια.

Ας ασχοληθούμε λοιπόν με τους διασημότερους περιηγητές: Mozilla Firefox, Apple Safari, Google Chrome, Internet Explorer και με τις σχετικές κατηγορίες που σας απασχολούν: Εμφάνιση, χαρακτηριστικά, επιδόσεις και ασφάλεια.

Εμφάνιση
Ο Google Chrome εδώ βρίσκεται στην κορυφή μιας και είναι ο απλούστερος και πιο λιτός περιηγητής. Στην τελευταία του έκδοση υπάρχουν μόνο τα tabs πάνω αριστερά, άπλετος χώρος στην οθόνη χωρίς πολλά καλούδια βέβαια. Ο Mozilla Firefox στη νέα του εκδοχή, ενσωμάτωσε τα Personas, που βάζουν χρώμα και σχέδια με το ανάλογο επεξεργαστικό κόστος βέβαια, επιμένοντας σε μπάρας, μενού, status bars κλπ. Ο Safari επιμένει στα πλαίσια του iTunes όπου όλα μοιάζουν με το γνωστό πρόγραμμα, bookmarks, ιστορικό κλπ. Τέλος για τον Internet Explorer το θέμα look παραμένει φετίχ για τους χρήστες...

Χαρακτηριστικά
Εδώ ο Mozilla Firefox βάζει τα γυαλιά στους υπολοίπους περιηγητές μιας και έχει δημιουργήσει τόσα χρόνια μια πανίσχυρη κοινότητα, αφοσιωμένη στο να δημιουργούν συνεχώς επεκτάσεις και νέες ιδιότητες στην συμπαθή πορτοκαλί αλεπού. Για τον Google Chrome δεν μπορούμε να πούμε πολλά μιας και η κοινότητα του είναι πολύ φρέσκια και η βασική έκδοση δεν διαβάζει ούτε RSS feeds, ενώ ο Internet Explorer δεν έχει περιθώρια για επεκτάσεις, παρά μόνο toolbars (τις περισσότερες φορές ενοχλητικές) και ο Safari επίσης με ελάχιστα περιθώρια και τις απλές και λιτές ρυθμίσεις από το iTunes.

Επιδόσεις

Εδώ στην κορυφή της λίστας βρίσκεται ο Safari ο οποίος διαχειρίζεται με εκπληκτικό τρόπο την javascript. Η ταχύτητα περιήγης είναι ο γρηγορότερος στην περιηγητή της Apple. Σε μερικά τεστ που κάναμε οι σελίδες εμφανίζονται πολύ πιο γρήγορα με τον Safari, με δεύτερο τον Chrome, τρίτο τον Mozilla Firefox και τελευταίο με συμαντική διαφορά, τον Internet Explorer, ο οποίος στην ιδέα ύπαρξης των javascript ή πολλών tabs, κάτι παθαίνει...

Ασφάλεια
Στην κορυφή της λίστας από στατιστικά βρίσκεται ο Mozilla Firefox. Όλοι οι περιηγητές έχουν προσθέσει στις ιδιότητες τους επιλογές όπως block pop-ups, εκκαθάριση ιστορικού, προστασία phishing κλπ. Στην κορυφή όμως βρίσκεται ο Mozilla Firefox από στατιστικά ασφαλείας.

Συμπεράσματα

O Mozilla κατά την δική μας άποψη είναι ο καλύτερος περιηγητής αυτή τη στιγμή στο διαδίκτυο (πάντα οι τελευταίες εκδόσεις όλων) λόγω κυρίως της σταθερότητας του και των διαφόρων add-ons. Ο Google Chrome όντας πολύ καλός έρχεται στην δεύτερη θέση με πολύ υψηλές προσδοκίες, πολύ ελαφρύς, γρήγορος, όμως χρειάζεται πολύ καιρό να εδραιώσει την θέση του εκεί που ανήκει. Ο Safari της Apple, πολύ σταθερός και γρήγορος επίσης, διατηρεί το πλεονέκτημα του εκπληκτικού RSS reader συστήματος του, όμως αν και συμπαθούμε πάρα πολύ την οικογένεια προϊόντων του Steve Jobs, δεν μπορούμε να συγχωρέσουμε την όλη λογική όπου, τα πάντα περιστρέφονται γύρω από το iTunes. Τέλος ο Internet Explorer αν και κάνει φιλότιμες προσπάθειες, μόλις πρίν απο 2-3 χρόνια ανεξαρτητοποιήθηκε από τον Windows Explorer με αποτέλεσμα το δικό του development να μην πηγαίνει αναλόγως μπροστά.

Για να κλείσουμε το blog αυτής της εβδομάδας, θα επαναλάβουμε την πρώτη μας παράγραφο: ο κάθε χρήστης έχει δικαίωμα να χρησιμοποιεί και να υποστηρίζει τον περιηγητή που επιθυμεί, καλό είναι όμως να γνωρίσει σιγά σιγά και τους υπόλοιπους ώστε η κρίση του να είναι πιο εύστοχη με τα αποτελέσματα να γίνονται εμφανή στην οθόνη του.