Τι είναι το MeeGo;

Γράφει Μανώλης Βαρούχας
Κατηγορία Τεχνολογικά νέα

Το MeeGo είναι κάτι νέο στην αγορά των υπολογιστών, των κινητών κλπ και συγκεντρώνει τα project Moblin και Maemo, των Intel και Nokia σε ένα open source project βασισμένο στο Linux.

Το Meego στοχεύει αυτή τη στιγμή σε συσκευές επικοινωνίας και εφαρμογών, όπως κινητά τηλέφωνα, netbooks και είναι ένα πάρα πολύ ελαφρύ λειτουργικό σύστημα, βασισμένο σε “φιλικά πρός τον χρήστη”, γραφικά.

Πρώτη φορά ακούσαμε για αυτό στην επίσημη παρουσίαση του στο Mobile World Congress τον Φεβρουάριο του 2010, με δύο υπερδυνάμεις, την Intel και τη Nokia, να πραγματοποιούν κοινή συνέντευξη τύπου. Σκοπός των δύο εταιριών ήταν να ενώσουν τα δύο projects που δούλευαν, η μεν Intel το Moblin (στηριγμένο στο Fedora), η δε Nokia το Maemo (γνωστό από τα κινητά Nokia N900, στηριγμένο στο Debian). Το Νοέμβριο του 2010 η AMD ανακοίνωσε την συμμετοχή της στο project MeeGo σε συνεργασία με την Intel και την Nokia.

Στα netbook, το MeeGo UX (User Experience), εξελίσει την πλατφόρμα Moblin. Οι εφαρμογές που χρησιμοποιεί είναι ήδη οικίες στους χρήστες Linux. Το Evolution (ηλεκτρονικό ταχυδρομίο, ημερολόγιο), το Empathy (instant messenger), το Gwibber (blogging), τον Chromium (περιηγητής διαδικτύου), το Banshee (πολυμέσα) κ.α.

Στα κινητά τηλέφωνα, το MeeGo βασίζεται στην πλατφόρμα QT. Οι χρήστες για να υποστηρίξει το λειτουργικό τους, τις εφαρμογές που είναι βασισμένες στο Maemo, πρέπει να εγκαταστήσουν την βιβλιοθήκη Hildon που παρέχετε στην κοινότητα του Maemo.

Η πρώτη έκδοση του MeeGo, 1.0, κυκλοφόρησε 26 Μαΐου 2010, η 1.1 28 Οκτωβρίου 2010 και η 1.2 περιμένουμε να ανακοινωθεί στο πρώτο μισό της νέας χρονιάς.

Εμείς με την μέχρι τώρα εμπειρία μας είμαστε ενθουσιασμένοι. Ας ελπίσουμε όλοι να συνεχιστεί έτσι γιατί μεγαλώνει ο ανταγωνισμός και αυτό είναι καλό μόνο για τους χρήστες.