Το YouTube κερδίζει ξανά υπόθεση εναντίον της Viacom

Γράφει Μανώλης Βαρούχας
Κατηγορία Τεχνολογικά νέα

Για δεύτερη φορά, ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο απέρριψε τη μήνυση της Viacom εναντίον του YouTube. Μια απόφαση που αφορά δισεκατομμύρια χρήστες του YouTube σε όλο τον κόσμο.

Κατά τη θέσπιση του Digital Millennium Copyright Act, το Κογκρέσο αποτελεσματικά ισσορόπησε το δημόσιο συμφέρον ελεύθερης έκφρασης με τα πνευματικά δικαιώματα των κατόχων. Το δικαστήριο επιβεβαίωσε ότι η DMCA προστατεύει web πλατφόρμες όπως το YouTube που συνεργάζονται με δικαιούχους και θα λάβει τα κατάλληλα μέτρα για την άρση του user-generated περιεχομένου που παραβιάζει τα δικαιώματα των κατόχων.

Η αυξανόμενη κοινότητα του YouTube δεν περιλαμβάνει μόνο ένα δισεκατομμύριο μεμονωμένους χρήστες, αλλά και πολλές εταιρείες που κερδίζουν έσοδα από την πλατφόρμα - από ανεξάρτητους μουσικούς και δημιουργούς σε μερικές από τις μεγαλύτερες δισκογραφικές εταιρείες του κόσμου, κινηματογραφικά στούντιο και ειδησεογραφικούς οργανισμούς. Η απόφαση αυτή αναγνωρίζει το YouTube σαν ένα ζωντανό φόρουμ για όλους αυτούς τους χρήστες, τους δημιουργούς και τους καταναλωτές.

Μια νίκη όχι μόνο για το YouTube, αλλά και για τα δισεκατομμύρια των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο που εξαρτώνται από το διαδίκτυο για να ανταλλάσσουν ελεύθερα ιδέες και πληροφορίες. Μια απόφαση σημαντική για το Διαδίκτυο.