Το σημερινό doodle της Goodle αφιερώνεται στη Μαρία Κάλλας

Γράφει Μανώλης Βαρούχας
Κατηγορία Τεχνολογικά νέα

Το σημερινό doodle της Google είναι αφιερωμένο στην Μαρία Κάλλας, με αφορμή την 90η επέτειο από την γέννησή της.

Η Μαρία Κάλλας ήταν μια κορυφαία τραγουδίστρια της όπερας που σημείωσε μεγάλη καριέρα και επιτυχία στο εξωτερικό. Η καριέρα της ξεκινά από την Ιταλία, όπου γνωρίζει τον καλλιτεχνικό διευθυντή Τζοβάνι Τζενατέλλο και ερμηνεύει την Τζοκόντα στις 3 Αυγούστου 1947. Τον ίδιο χρόνο ερμηνεύει την Ιζόλδη από το "Τριστιάνος και Ιζόλδη" στην Βενετία, υπό την καθοδήγηση του μαέστρου Τούλιο Σεραφίν. Μέσα σ αυτό το χρόνο, η Μαρία Κάλλας κάνει καλλιτεχνικές εμφανίσεις στο Μπουένος Άιρες και το 1950 στο Μεξικό. Η εμφάνιση, όμως, που θα τις αποφέρει τη μεγάλη αναγνωσιμότητα θα είναι στις 7 Δεκεμβρίου 1951 η οποία θα ανοίξει τη σαιζόν στη Σκάλα του Μιλάνου με τους "Σικελικούς Εσπερινούς". Το 1956 εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης ως "Νόρμα" στο ομώνυμο έργο του Μπελλίνι. Ένα χρόνο αργότερα, επιστρέφει στην Αθήνα και εμφανίζεται στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, στα πλαίσια Φεστιβάλ Αθηνών.

Ο καλλιτεχνικός θρίαμβος έρχεται το 1960 όπου τραγουδά στο Αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου τη "Νόρμα" και το επόμενο έτος τη "Μήδεια". Το 1962 επανέρχεται στη σκάλα του Μιλάνου και αποθεώνεται σαν Μήδεια σε σκηνοθεσία Αλέξη Μινωτή. Τον Ιανουάριο 1964 δέχεται πρόταση όπου και την αποδέχεται από τον Φράνκο Τζεφιρέλι να συμμετάσχει σε μια νέα παραγωγή της Τόσκας. Μια παράσταση η οποία εκθειάζεται από τους κριτικούς ενώ την ίδια χρονιά  διαπρέπει καλλιτεχνικά στην Όπερα των Παρισίων με τη "Νόρμα". 

Η τελευταία της εμφάνιση έγινε στην πόλη Σαππόρο της Ιαπωνίας στις 11 Δεκεμβρίου 1974 και τρία χρόνια αργότερα, στις 16 Σεπτεμβρίου 1977 θα αφήσει τη τελευταία της πνοή στο Παρίσι. Η κηδεία της έγινε στις 20 Σεπτεμβρίου και, αφού το σώμα της αποτεφρώθηκε, όπως επιθυμούσε, την άνοιξη του 1979 η τέφρα της σκορπίστηκε στο Αιγαίο.