Το σχέδιο της Google ενάντια στην παιδική πορνογραφία

Γράφει Μανώλης Βαρούχας
Κατηγορία Τεχνολογικά νέα

Η Google στη μάχη κατά της παιδικής πορνογραφίας, ανέλαβε μια νέα, σπουδαία πρωτοβουλία. Τη δημιουργία ενός συστήματος που θα επιτρέψει στις μηχανές αναζήτησης να συμβάλουν περισσότερο στην εξάλειψη εικόνων παιδιών που κακοποιούνται.

Μια νέα βάση δεδομένων για την εξάλειψη της παιδικής φωτογραφίας, μέσω απομάκρυνσης και διαγραφής των σχετικών φωτογραφιών. Η νέα τεχνολογία της θα επιτρέπει σε ιστοσελίδες, οργανισμούς και αρμόδιες αρχές να χτίζουν μια συγκεντρωτική βάση δεδομένων με όλο το υλικό παιδικής πορνογραφίας που συναντούν και στη συνέχεια θα το διαγράφει. Φωτογραφίες λοιπόν που έχουν «σημαδευτεί» με μία σημαία ως «ακατάλληλες» ή «απρεπείς» θα διαγράφονται δια παντός από το διαδίκτυο. Η νέα βάση δεδομένων αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία μέσα σε ένα χρόνο.

Η ανάπτυξη της εν λόγω τεχνολογίας έρχεται έπειτα από πίεση της Μ. Βρετανίας σε όλες τις μηχανές αναζήτησης να αναλάβουν δράση για αποτελεσματικότερο φιλτράρισμα και απομάκρυνση περιεχομένου που σχετίζεται με την παιδική πορνογραφία. «Είχα... αρρωστήσει από το υλικό που είναι διαθέσιμο ελεύθερα στο διαδίκτυο και προέτρεψα τις εταιρείες να κάνουν κάτι για αυτό», ανέφερε ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου.

Από το 2008 η Google κάνει χρήση τεχνολογίας αναγνώρισης μοτίβων για το μπλοκάρισμα υλικού παιδικής πορνογραφίας, ωστόσο η νέα πρωτοβουλία της αποτελεί την πρώτη συντονισμένη προσπάθεια για την αποτελεσματική εξάλειψη του φαινομένου. «Δημιουργώντας μια παγκόσμια βάση δεδομένων από αυτές τις διασκορπισμένες εικόνες θα βοηθήσουμε όλες τις εταιρείες τεχνολογίας να τις ανακαλύπτουν, όπου και αν βρίσκονται”, ανέφερε ο εκπρόσωπος της Google.