Το Google τιμά την Ρόζαλιν Φράνκλιν

Γράφει Μανώλης Βαρούχας
Κατηγορία Τεχνολογικά νέα

Το σημερινό doodle του Google γιορτάζει τα 93 χρόνια από την γέννηση της Ρόζαλιν Φράνκλιν, της Βρετανής επιστήμονα που συνέβαλε στην ανακάλυψη της δομής του DNA.

H Ρόζαλιντ Έλσι Φράνκλιν γεννήθηκε στην Βρετανία και σπούδασε βιοφυσικός, όπου κατά την διάρκεια της καριέρας της συνέβαλε σημαντικά στην κατανόηση των μοριακών δομών του DNA, RNA, των ιών, του άνθρακα και του γραφίτη.

Αν και η Φράνκλιν είχε πλούσιο ενεργητικό σε διάφορες επιστημονικές μελέτες, το στοιχειό εκείνο που την έκανε περισσότερο γνωστή είναι το έργο της σχετικά με εικόνες περίθλασης ακτίνων Χ του DNA που σαν αποτέλεσμα είχε την ανακάλυψη της διπλής έλικας του DNA. Οι εικόνες αυτές και η ερμηνεία τους στην συνέχεια από την Φράνκλιν παρείχαν πολύτιμες πληροφορίες για την δομή του DNA, που αργότερα οδήγησαν στη διάκριση μεταξύ δύο μορφών DNA: της παρακρυσταλλικής Β μορφής και της κρυσταλλικής Α μορφής.

Δυστυχώς, σε πολλές αναφορές για την διαδικασία της ανακάλυψης του DNA αυτή η σημαντική επιστημονική συνεισφορά της Φράνκλιν συχνά παραβλέπεται. Έτσι σήμερα το Google αναδεικνύει το έργο της μέσα από ένα doodle αφιερωμένο στην μνήμη της.