Το 61% των επισκέψεων στο διαδίκτυο δεν προέρχεται από φυσικά πρόσωπα

Γράφει Μανώλης Βαρούχας
Κατηγορία Τεχνολογικά νέα

Μια νέα έρευνα της Incapsula ταράξει λίγο τα νερά σχετικά με την εικόνα της επισκεψιμότητας στο Διαδίκτυο. Σύμφωνα με την ανάλυση, το 61.5% της παγκόσμιας κίνησης στο Internet προέρχεται από μη ανθρώπινα πρόσωπα, αλλά από bots και όχι από πραγματικούς χρήστες, το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο σε σύγκριση με πέρυσι όταν και βρισκόταν στο 51%.

Για τους σκοπούς της παρούσας έκθεσης, έγινε παρατήρηση σε 1.45 δισεκατομμύρια επισκέψεις, που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 90 ημερών. Η συλλογή των στοιχείων έγινε από 20.000 ιστοσελίδων στο δίκτυο της Incapsula. Γεωγραφικά, η κίνηση καλύπτει το σύνολο του παγκόσμιος σε 249 χώρες.

Σε σύγκριση με την προηγούμενη έκθεση το 2012, υπάρχει αύξηση κατά 21% στο σύνολο της κυκλοφορίας bot, η οποία αντιπροσωπεύει πλέον το 61,5% των επισκεπτών σε ιστοσελίδες. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της αύξησης οφείλεται στην αύξηση των επισκέψεων από “καλά” bots (δηλαδή, πιστοποιημένα με νόμιμο λογισμικό, όπως οι μηχανές αναζήτησης) η παρουσία των οποίων αυξήθηκε από 20% σε 31% το 2013.

Ένα άλλο ενδιαφέρον σημείο είναι η αύξηση κατά 8% της δραστηριότητας από hackers που “παριστάνουν” άλλους χρήστες - μια ομάδα που αποτελείται από μη ταξινομημένα bots με εχθρικές προθέσεις. Ο κοινός παρονομαστής για αυτή την ομάδα είναι ότι όλα τα μέλη της προσπαθούν να αναλάβουν την ταυτότητά κάποιου άλλου.