Θερμική κάμερα σχεδιάζει η Apple

Γράφει Μανώλης Βαρούχας
Κατηγορία Τεχνολογικά νέα

Η Apple σε συνεργασία με την FLIR μία εταιρία κατασκευής θερμικών καμερών, σχεδιάζει τη δημιουργία καμερών με θερμικούς ανιχνευτές. Μέχρι την άνοιξη του 2014 θα έχει κυκλοφορήσει η εφαρμογή που θα λέγετε, FLIR ONE με ενσωματωμένη θερμική κάμερα στις νέες κυκλοφορίες των iPhones.

Οι εν λόγω κάμερες έχουν τη δυνατότητα να εντοπίζουν την θερμότητα είτε κρύο είτε ζέστη σε απόσταση έως και 100 μέτρων και βέβαια την ανίχνευση όλων των έμβιων όντων αλλά και την θερμοκρασία αγωγών θέρμανσης, κενά τοίχων και λοιπά. Η εφαρμογή προσφέρει αρκετές λειτουργίες που ερμηνεύουν τα θερμικά δεδομένα με διάφορους τρόπους. Δείχνει τους βαθμούς της θερμοκρασίας, εμφανίζει ξεκάθαρα τις διαφορές μεταξύ υπερβολικής ζέστης ή της μέσης θερμοκρασίας ακόμα και για το ακραίο κρύο. Περιέργως, μπορεί επίσης να εμφανίσει την εναπομένουσα θερμότητα, όπως για παράδειγμα τη θερμότητα που άφησε ένα πόδι πάνω σε ένα χαλί για αρκετό διάστημα μετά αφότου το  άτομο ήταν εκεί. Επίσης ένα επιπλέον χαρακτηριστικό είναι ότι η κάμερα έχει δικιά της μπαταρία εντός, που διαρκεί έως και τέσσερις ώρες συνεχούς χρήσης, η οποία μπορεί επίσης να παρέχει έως και 50% περισσότερη ισχύ για το iPhone.

Τα περισσότερα από τα προϊόντα της FLIR έχουν ως στόχο επαγγελματίες. Σε αυτή τη περίπτωση τα καινούργια iPhone φέρνουν ένα προσιτό smartphone που που έχει θερμική κάμερα για το ευρύ κοινό, για πρώτη φορά. Απ’ τη σκοπιά του κόστους, αποδεικνύεται ότι η αγορά κινητού με θερμική κάμερα κοστίζει λιγότερο από το να αγοράσει κάποιος μια θερμική κάμερα μόνη της.

Η σκέψη τώρα για το ποια χρήση μπορεί να κάνει ένας απλός χρήστης. Έρχεται να δώσει την απάντηση ο εκπρόσωπος της εταιρίας. Εξήγησε ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κάτι αρκετά απλό, όπως για παράδειγμα αν ο σκύλος σας ανέβηκε επάνω στο  κρεβάτι όσο λείπατε απ’ το σπίτι ή όχι. Θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για την ασφάλεια στο σπίτι, στην ανίχνευση θερμικών διαρροών ή την εύρεση διαρροών νερού στους σωλήνες πίσω από τους τείχους. Φυσικά, μπορεί ακόμα να χρησιμοποιηθεί για βιομηχανικές και εμπορικές εφαρμογές, επίσης για την επιθεώρηση και συντήρηση του κτιρίου. Οι χρήστες μπορούν να κρατήσουν φωτογραφίες από τις υπέρυθρες εικόνες και να τις στείλουν μέσω της εφαρμογής. Η θερμικής απεικόνισης μπορεί να μην είναι στην κορυφή της λίστας επιθυμιών του χρήστη, αλλά θα μπορούσε να γίνει ελκυστικό για τους περισσότερους ανθρώπους από ό, τι ίσως υποψιαζόμαστε.