Πραγματικότητα ή επιστημονική φαντασία

Γράφει Μανώλης Βαρούχας
Κατηγορία Τεχνολογικά νέα

Ο παραπάνω φακός δεν είναι Google Glass, αλλά θα αλλά μπορούσε να είναι ένα πρώτο βήμα. Στο εργαστήριο Google X της εταιρείας, δημιούργησαν ένα φακό επαφής, που έχει ως στόχο να βοηθήσει τους διαβητικούς για τη μέτρηση των επιπέδων της γλυκόζης τους.

Η Google εξετάζει αυτή τη στιγμή τα πρωτότυπα λειτουργίας του φακού επαφής. Την επικοινωνία μεταξύ του wireless chip και τον νανο-αισθητήρα της γλυκόζη. Tα chip αυτά είναι ενσωματωμένα ανάμεσα σε δύο μαλακά στρώματα του υλικού του φακού. Σύμφωνα με την Google, ο αισθητήρας μπορεί να κάνει περίπου μία μέτρηση ανά δευτερόλεπτο, τις πληροφορίες που κατέγραψε και τις στέλνει ως σήματα  λάμψεων όπου προειδοποιούν τον χρήστη όταν τα επίπεδα γλυκόζης τους ξεπερνούν ορισμένα όρια.

Στην ανακοίνωσή της, η Google σημειώνει ότι οι επιστήμονες από καιρό ισχυρίζονταν πώς ορισμένα σωματικά υγρά περιέχουν υψηλά επίπεδα της γλυκόζης. Τα δάκρυα, αποδεικνύεται ότι λειτουργούν πολύ καλά. Η συνεργασία της με την FDA θα μετατρέψει αυτά τα πρωτότυπα σε πραγματικά προϊόντα και θα μεταφέρουν αυτή την τεχνολογία στην αγορά.

Αξίζει να σημειωθεί  ότι γι’ αυτό το εγχείρημα έχουν δείξει το ενδιαφέρον τους και άλλες εταιρίες, όπως η Microsoft για παράδειγμα. Μέχρι τώρα όμως αυτή που δρομολογεί τη διαδικασία είναι η Google και μέχρι να βρει τους κατάλληλους συνεργάτες και να φέρει αυτή την τεχνολογία στην αγορά.