Ο διάσημος Κύβος του Ρούμπικ στο Google

Γράφει Μανώλης Βαρούχας
Κατηγορία Τεχνολογικά νέα

Το σημερινό θέμα της κεντρικής σελίδας του Google είναι ο διάσημος, σε όλο τον κόσμο, Κύβος του Ρούμπικ που επινοήθηκε και κατασκευάστηκε το 1974 από τον Ούγγρο γλύπτη Έρνο Ρούμπικ.

Το doodle απεικονίζει τον πάζλ-γρίφο του Ρούμπικ όπου οι επισκέπτες της σελίδας έχουν την δυνατότητα να λύσουν ψηφιακά χρησιμοποιώντας το ποντίκι του υπολογιστή τους. Ο κύβος αποτελείτε από 6 έδρες χωρισμένες η κάθε μία σε 9 μικρότερες τετράγωνες περιοχές καλυμμένες με ένα συγκεκριμένο χρώμα. Γυρνώντας τις σειρές και τις στήλες του κύβου γύρο από τον άξονα τους, τα χρώματα κάθε έδρας ανακατεύονται με τα χρώματα των υπολοίπων. Σκοπός του παιχνιδιού είναι να καταφέρει κάποιος να ομαδοποιήσει ξανά τα χρώματα κάθε έδρας του κύβου με τις λιγότερες δυνατές κινήσεις.

Αρχικά ο κύβος είχε διατάσεις 3x3x3 αλλά αργότερα εξελίχθηκε και σε διάφορες άλλες παραλλαγές μικρότερης ή μεγαλύτερης δυσκολίας, όπως 2x2x2 ή 4x4x4. Το παιχνίδι αυτό μέχρι σήμερα έχει τις περισσότερες πωλήσεις παγκοσμίως αφού σε πρόσφατη έρευνα του 2010 ανακαλύφθηκε ότι είχαν πουληθεί πάνω από 350.000.000 κομμάτια παγκοσμίως.