Νέο doodle στη μνήμη της Σακουντάλα Ντεβί

Γράφει Μανώλης Βαρούχας
Κατηγορία Τεχνολογικά νέα

Το σημερινό doodle της Google είναι προς τιμήν της Σακουντάλα Ντεβί, μιας Ινδής γκουρού των μαθηματικών, που οι υπολογιστικές της ικανότητες την ανέδειξαν σαν τον γρηγορότερο άνθρωπο στην επίλυση αριθμητικών πράξεων.

Η αποκαλούμενη και άνθρωπος-υπολογιστής, Σακουντάλα Ντεβί, γεννήθηκε στο Μπανγκαλόρ της Ινδίας στις 4 Νοεμβρίου του 1929. Ανέπτυξε το ταλέντο της από μικρή ηλικία, παίζοντας χαρτιά με τον πατέρα της και σε ηλικία 5 ετών η Ντεβί μπορούσε, κιόλας, να λύσει δύσκολες μαθηματικές πράξεις.

Το 1977, η φοιτήτρια τότε Σακουντάλα Ντεβί στο Πανεπιστήμιο των Μεθοδιστών του Ντάλας, κατάφερε να βρει την 23η ρίζα ενός αριθμού με 201 ψηφία, μέσα σε 50 δευτερόλεπτα, ενώ υπολογιστές της εποχής έκαναν την ίδια πράξη σε περισσότερο χρόνο. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1982, η Ντεβί μπήκε στο Βιβλίο Γκίνες, μετά τον πολλαπλασιασμό δύο 13ψήφιων αριθμών σε χρόνο 28 δευτερόλεπτων.

Η Σακουντάλα Ντεβί πέθανε στην γενέτειρα της, Μπανγκαλόρ της Ινδίας, σε ηλικία 83 ετών στις 21 Απριλίου του 2013.

«Οι μαθηματικοί υπολογισμοί είναι προφανώς η μητρική της γλώσσα, ενώ για τους περισσότερους από εμάς, είναι στην καλύτερη περίπτωση, μια ξένη γλώσσα που μαθαίνουμε στο σχολείο» είχε γράψει, για αυτήν, ο μεγάλος ερευνητής της ανθρώπινης νοημοσύνης, Άρθουρ Τζένσεν.