Νέο doodle προς τιμήν του Ζαν Μπερνάρ Φουκώ

Γράφει Μανώλης Βαρούχας
Κατηγορία Τεχνολογικά νέα

Το Google search εμφανίστηκε σήμερα με ένα νέο διαδραστικό doodle που παρουσιάζει την λειτουργία του εκκρεμές του Φουκώ, προς τιμήν του Γάλλου φυσικού και εφευρέτη που απέδειξε την περιστροφή της γης.

Ο Ζαν Μπερνάρ Λεόν Φουκώ γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 18 Σεπτεμβρίου του 1819. Στο ξεκίνημα της καριέρας του, αν και αρχικά σπούδασε Ιατρική, ο Φουκώ αφοσιώθηκε στην πειραματική Φυσική και ιδίως στην επιστήμη της οπτικής.

Το 1855 εργάστηκε ως φυσικός στο Αστεροσκοπείο του Παρισιού και δέκα χρόνια μετά έγινε μέλος της Ακαδημίας των Επιστημών. Ο Φουκώ υπήρξε και μέλος της Βασιλικής Εταιρείας του Λονδίνου,  η οποία του απένειμε το μετάλλιο του Κόπλεϋ το 1860.

Οι επιστημονικές του δραστηριότητες επικεντρώθηκαν σε έρευνες και εργασίες για διάφορα επιστημονικά θέματα, όπως η ταχύτητα του φωτός σε κενό, αέρα και διάφορα άλλα σώματα, η λειτουργία των τηλεσκοπίων, η αρχές της θερμότητας και των ρευμάτων, ενώ ανακάλυψε τα ρεύματα Eddy.

Εκτός από τις διάφορες επιστημονικές έρευνες ο Φουκώ πραγματοποίησε και διάφορες ανακαλύψεις και εφευρέσεις της Μηχανικής, όπως την εφευρέση του γυροσκοπίου και το πλέον γνωστό εκκρεμές του Φουκώ. Με το πείραμα του Φουκώ ή πείραμα του εκκρεμούς που επεχείρησε το 1851, απέδειξε την περιστροφή της Γης περί τον άξονά της. Το εκκρεμές του Φουκώ είναι ένα εκκρεμές με δυνατότητα ελεύθερης εκτέλεσης ταλαντώσεων. Η ελεύθερη μεταβολή του επιπέδου κίνησης του εκκρεμούς αποδεικνύει την κίνηση της γης.