Νέο doodle για τον Χέρμαν Ρόρσαχ

Γράφει Μανώλης Βαρούχας
Κατηγορία Τεχνολογικά νέα

Σήμερα το doodle της Google τιμά τα 129α γενέθλια του Ελβετού ψυχιάτρου Χέρμαν Ρόρσαχ (Hermann Roschach) που δημιούργησε το ομώνυμο ψυχολογικό Τεστ Ρόρσαχ.

Ο Ρόρσαχ, γεννήθηκε στις 8 Νοέμβρη του 1884 στη Ζυρίχη όπου πέρασε τα παιδικά του χρόνια στο Σαφχάουζεν της Βόρειας Ελβετίας. Ήταν πρωτότοκος γιος καθηγητή Καλών Τεχνών και του άρεσε να ζωγραφίζει εικόνες με κηλίδες μελάνης που τελικά θα του σημαδέψει την υπόλοιπη ζωή του.

Ο Χέρμαν Ρόρσαχ ψυχίατρος και ψυχαναλυτής επινόησε ένα τεστ με κηλίδες μελάνης, που φέρει το όνομά του (Τεστ Ρόρσαχ) και χρησιμοποιείται ευρύτατα στη ψυχολογία ως διαγνωστικό μέσο για να εξετάσουν τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας και τη συναισθηματική λειτουργία του ασθενή τους.

Το τέστ χρησιμοποιήθηκε για διάγνωση νοητικών διαταραχών και για τη διαφοροποίηση του ψυχωτικού και μη ψυχωτικού τρόπου σκέψης σε περιπτώσεις κατά τις οποίες ο ασθενής αρνείται να παραδεχθεί ανοικτά ότι η σκέψη του είναι ψυχωτική.

Το 1911 ο Ρόρσαχ πειραματιζόταν με έναν φίλο δάσκαλο, τον Κ.Γκέρινγκ, με τις κηλίδες μελάνης και συνειρμικό τεστ του Γιουνγκ σε μαθητές και ασθενείς του. Περιέγραψε αυτά τα πειράματα το 1911, αν και δεν τα χρησιμοποιούσε συστηματικά. Το αυξανόμενο ενδιαφέρον του για την ψυχανάλυση ήταν πιθανώς ο λόγος για τον οποίο έβαλε κατά μέρος τούτο το διαγνωστικό έργο. Επηρεασμένος από τον Γιουνγκ άρχισε να ενδιαφέρεται κυρίως για την ερμηνεία των έργων τέχνης από τους ψυχωτικούς και νευρωτικούς, καθώς και τη δυνατότητά τους να ζωγραφίζουν.

Ο Χέρμαν Ρόρσαχ πέθανε την 1η Απριλίου του 1922 στο νοσοκομείο του Χεριζάου, του οποίου ήταν διευθυντής, πιθανών από περιτονίτιδα, εξαιτίας οξείας σκωληκοειδίτιδας.