Νέο doodle αφιερωμένο στον Κλωντ Ντεμπυσσύ

Γράφει Μανώλης Βαρούχας
Κατηγορία Τεχνολογικά νέα

Με ένα ρομαντικό και πολύ ατμοσφαιρικό doodle, τιμά σήμερα το Google τον Κλωντ Ντεμπυσσύ, ένα σημαντικό Γάλλο μουσικοσυνθέτη που ύμνησε τον ρομαντισμό μέσα από τα έργα του και αποτέλεσε σταθμό στη Γαλλική μουσική ιστορία.

Ο Claude-Achille Debussy γεννήθηκε το 1862 στο Σεν Ζερμέν αν Λε της Γαλλίας, αλλά από μικρή ηλικία μετακόμισε στο Παρίσι μαζί με την οικογένεια του, λόγω οικονομικών δυσχερειών. Σαν παιδί, ο Κλωντ Ντεμπυσσύ, δεν πήγε σχολείο, αντίθετα  εκπαιδεύτηκε κατ’ οίκον από τη μητέρα του, στην ανάγνωση, τη γραφή και την αριθμητική. Τα πρώτα μουσικά βήματα της καριέρας του τα έκανε με τον βιολονίστα Jean Cerutti και αργότερα εξέλιξε το ταλέντο του με την Μαντάμ Μωτέ ντε Φλερβίλ, που ανέλαβε την προετοιμασία του για την εισαγωγή του στο Κονσερβατουάρ του Παρισιού.

Το 1872 κατάφερε να εισαχθεί στο Κονσερβατουάρ, όπου και σπούδασε μέχρι το 1884. Στην διάρκεια της καριέρας συνέθεσε σημαντικά έργα όπως, Το απομεσήμερο ενός Φαύνο, Τα Νυχτερινά, Η Θάλασσα, Οι Εικόνες και πολλά άλλα. Συγχρόνως εισήγαγε στην μουσική του καινοτομίες όσον αφορά την αρμονία, τις κλίμακες, τις μορφές και την ενορχήστρωση.

Το ιδιαίτερο ταλέντο του και ανατρεπτική ιδεολογία του ενάντια σε ωδικούς κανόνες προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις στους χώρους της μουσικής, με αποτέλεσμα να χάσει αρκετές διακρίσεις στην πορεία. Αυτό, όμως, δεν τον εμπόδισε να συνεχίσει το έργο του, με το αποτέλεσμα να τον δικαιώνει απόλυτα για τις επιλογές του, αφού αναγνωρίστηκε ως ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες της Γαλλικής μουσικής, ενώ από πολλούς θεωρείται ο κύριος εκπρόσωπος του κινήματος του μουσικού ιμπρεσιονισμού.