Νέο doodle αφιερωμένο στον Έρβιν Σρέντινγκερ

Γράφει Μανώλης Βαρούχας
Κατηγορία Τεχνολογικά νέα

Το Google αφιερώνει το σημερινό doodle στον Έρβιν Σρέντινγκερ, μια μεγάλη μορφή στην επιστήμη της φυσικής και ποιο συγκεκριμένα της Κβαντικής φυσικής.

Ο Σρέντινγκερ γεννήθηκε στη Βιέννη στις  12 Αυγούστου 1887 και σε ηλικία 21 ετών αποφάσισε να  σπουδάσει Θεωρητική Φυσική στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης. Το 1910 έλαβε το διδακτορικό του με διατριβή στην ηλεκτρική αγωγιμότητα στην επιφάνεια μονωτών σε υγρή ατμόσφαιρα.

Στα πρώτα βήματα της επαγγελματικής του καριέρας εργάστηκε ως βοηθός του καθηγητή Φραντς Έξνερ και το 1920 έλαβε ακαδημαϊκή θέση ως βοηθός του Καθηγητή Μαξ Βιν. Τα επόμενα χρόνια εργάστηκε σαν  καθηγητής φυσικής στη Στουτγκάρδη και στο Μπρέσλαου και στην συνέχεια ανέλαβε την θέση του καθηγητή στη Ζυρίχη, όπου εγκαταστάθηκε για τα επόμενα έξι χρόνια. Αυτήν την περίοδο ασχολήθηκε με θέματα θερμότητας, θερμοδυναμικής, καθώς και με θέματα οπτικής και φυσιολογίας των χρωμάτων. Το 1926 ανακάλυψε την περίφημη κυματική εξίσωση, γνωστή και ως Εξίσωση του Σρέντινγκερ, που αργότερα τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ το 1933.

Με την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία το 1933, ο Σρέντινγκερ μετακομίζει στην Αγγλία, οπού και αναλαμβάνει θέση καθηγητή στην Οξφόρδη.  Αργότερα αποφασίζει να επιστρέψει στην Αυστρία και εργάζεται στο Πανεπιστήμιο του Γκρατς. Η αρχική του απόφαση, όμως, να φύγει από την Γερμανία θεωρήθηκε εχθρική πράξη από το Ράιχ και υπό τον κίνδυνο να συνθλιφθεί τον αναγκάζει να διαφύγει και πάλι στην Οξφόρδη. Μέτα από λίγο καιρό αναλαμβάνει χρέη Διευθυντή στην Σχολή Θεωρητικής Φυσικής στο Ίδρυμα Ανωτάτων Σπουδών, στο Δουβλίνο, όπου και εγκαθίσταται μόνιμα, μέχρι το τέλος της επαγγελματικής του πορείας.