Ήρθε το iOS 5 σε iPhone, iPad και iPod touch

Γράφει Μανώλης Βαρούχας
Κατηγορία Τεχνολογικά νέα

Ήρθε λοιπόν πριν από λίγο καιρό η τελευταία αναβάθμιση της Apple για τη δημοφιλέστατα gadgets της, iPhone, iPad και iPod touch. Αν και η πρώτη ενημέρωση προκάλεσε λίγη γκρίνια και αναστάτωση, εμείς την δοκιμάσαμε.

Ας ξεκινήσουμε από τα κακά μαντάτα που συνόδευσαν την ενημέρωση αυτή. Το iPad μας έγινε new, έως brand new, στα όρια που χρειάστηκε να ξανακατεβάσουμε ΟΛΑ τα applications που είχαμε πριν, όμως και back up είχαμε και λειτούργησε εποικοδομητικά το iCloud.

Μετά από μερικούς ψαλμούς λοιπόν, έχουμε στα χέρια μας την 5η έκδοση του iOS, οπότε ας δούμε κάποια νέα δεδομένα και φυσικά μετά από μιας εβδομάδας χρήσης, τις εντυπώσεις μας.

Notification Center: Νέο πεδίο στο πάνω μέρος της οθόνης που με ένα απλό swipe βλέπουμε τις υπενθυμίσεις μας, το ημερολόγιο, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και μηνύματα. Αρκετά χρήσιμο ειδικά σε όσους χρησιμοποιούν το ημερολόγιο και τα emails τους από το κινητό ή το tablet τους. Επίσης οι ειδοποιήσεις ανάλογα με τα alerts τους εμφανίζονται στο πάνω μέρος, αρκετά διακριτικά θα έλεγα.

Messages: Νέο σύστημα επικοινωνίας μεταξύ των συσκευών σας της Apple, είτε μέσω Wi-Fi είτε 3G. Αποστολή πλέον multimedia (φωτογραφίες, βίντεο κλπ) και γενικά η Apple δημιούργησε ένα αρκετά βολικό σύστημα, αρκεί και πάλι να χρησιμοποιείτε την υπηρεσία. Εμείς με την μέχρι τώρα εμπειρία μας δηλώνουμε αρκετά ευχαριστημένοι.

Newsstand: Με το ορθογραφικό να δημιουργεί το αντίστοιχο νέο brand της εταιρείας, όλες μας οι συνδρομές σε εφημερίδες και περιοδικά οργανώνονται πολύ όμορφα σε ένα expanding κουμπί. Αυτόματες ενημερώσεις για νέες εκδόσεις κλπ, αρκετά καλή προσθήκη στους χρήστες που ενημερώνονται από το αγαπημένο τους gadget.

Reminders: Νέα εφαρμογή στον πυρήνα του λειτουργικού, ίσως μαζί με τα notifications area η καλύτερη προσθήκη. Λίστα με to-do, επιτέλους μαζί με το ημερολόγιο, ώρα και μέρος, ώστε να προσφέρουμε λίγη ακόμα οργάνωση στη ζωή μας. Λειτουργεί με το iCal, το Outlook και το iCloud.

Twitter: Ενσωμάτωση του γνωστού κοινωνικού δικτύου μέσα στη συσκευή, κάνοντας τα πράγματα ποιο εύκολα για τους λάτρεις του twitter. Θα αρκούσε το καταπληκτικό application που υπάρχει ήδη αλλά κάτι ξέρει ο μεγιστάνας.

Safari: Απλά επανάσταση... Όχι δεν ενσωμάτωσε το flash η Apple, όμως επιτέλους βλέπουμε καρτέλες στο δημοφιλή περιηγητή, εύκολο τρόπο αποθήκευσης σελίδων για μεταχρονολογημένη ανάγνωση και σαφέστατα πιο γρήγορος στην περιήγηση μας στο διαδίκτυο.

PC Free:
Ίσως ακούγεται σαν ψέματα, όμως πλέον δεν χρειάζεσαι κάποιος ηλεκτρονικό υπολογιστή για να έχεις στην κατοχή σου ένα iPhone, iPad ή iPod touch! Ασύρματη ενεργοποίηση της συσκευής, update του iOS απευθείας από τη συσκευή κλπ. Επίσης το ποιο σημαντικό, back up μέσω iCloud, χωρίς καλώδιο! Χρειαζόμαστε βέβαια email, μην ξεχνιόμαστε ε;

Γνώμη μας, κάντε πλέον update άφοβα, όμως πάντα να κρατάτε ένα back up (όχι όμως μόνο στα κινητά σας ή τις ταμπλέτες...). Το νέο update φέρνει μαζί του υπέροχες αλλαγές και σίγουρα αξίζει η αναβάθμιση!