Η Google τιμάει την Maria Gaetana Agnesi

Γράφει Μανώλης Βαρούχας
Κατηγορία Τεχνολογικά νέα

H Google αφιερώνει το σημερινό doodle στην Ιταλίδα μαθηματικό και φιλόσοφο Maria Gaetana Agnesi με αφορμή τη συμπλήρωση 296 ετών από τη γέννηση της.

Η Maria Gaetana Agnesi γεννήθηκε στο Μιλάνο στις 16 Μαΐου 1718, προερχόταν από ευκατάστατη οικογένεια που της πρόσφερε πλούσια παιδεία και μόρφωση. Ήταν το πρώτο παιδί από τα 21 που είχε η οικογένεια. Ο πατέρας της Pietro Agnesi ήταν καθηγητής μαθηματικών στο πανεπιστήμιο της Μπολόνια. Η Maria από νωρίς ήταν το παιδί θαύμα καθώς μπορούσε να μιλάει τόσο καλά τα ιταλικά όσο και τα γαλλικά σε ηλικία μόλις 5 ετών. Ενώ σε ηλικία 10 ετών μιλούσε επίσης ελληνικά, εβραϊκά, ισπανικά, γερμανικά και λατινικά.
Την φώναζαν "επτάγλωσση ρήτορα" λόγω των γλωσσών που μιλούσε. Θεωρείται ένας από τις σημαντικότερες μελετητές της Ευρώπης σε μια εποχή όπου η εκπαίδευση της γυναίκας ήταν ακόμα ταμπού.
Σε ηλικία 20 ετών άρχισε να συγγράφει την πιο σημαντική δουλειά της το δόκιμο Instityzioni analitiche ad uso della gioventu italiana (Μέθοδοι Ανάλυσης). Είναι γνωστή από μια καμπύλη που ονομάζεται "Μάγισσα της Agnesi" η οποία δεν αποτελεί δημιούργημα της Agnesi αλλά ήταν ήδη γνωστή στον Pierre Fermat. Τα τελευταία χρόνια της ζωής της τα αφιέρωσε στους άπορους ανθρώπους ενώ συνέχισε να μελετά μαθηματικές εξισώσεις αλλά και εξισώσεις των γραμμών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Maria Gaetana Agnesi διέθεσε ακόμη και το σπίτι της στην υπηρεσία των ασθενών και μετέτρεψε το μεγαλύτερο μέρος του σπιτιού της σε νοσοκομείο. Έχει χαρακτηριστεί ως "η γυναίκα που έλυνε μαθηματικές εξισώσεις και στον ύπνο της". Πέθανε στις 9 Ιανουαρίου 1799 σε ηλικία 81 ετών.