Η Google τιμά τη πρώτη μέρα της άνοιξης

Γράφει Μανώλης Βαρούχας
Κατηγορία Τεχνολογικά νέα

Η Google θέλησε με το δικό της τρόπο να υποδεχτεί την άνοιξη γι' αυτό αφιερώνει σήμερα το Doodle της στη πρώτη ισημερία του χρόνου.

Η ισημερία συμβαίνει δυο φορές το χρόνο, όταν ο άξονας της γης ευθυγραμμίζεται παράλληλα σε ορθή γωνία με τον άξονα του ήλιου. Τη συγκεκριμένη αυτή στιγμή ο Ήλιος βρίσκεται σε ευθεία με το κατακόρυφο ισημερινό της γης, με αποτέλεσμα η νύχτα και η ημέρα να έχουν ίση διάρκεια σε οποιοδήποτε σημείο της γήινης επιφάνειας.

Η εαρινή ισημερία πραγματοποιείται γύρω στις 20 Μαρτίου και η χειμερινή στις 22 Σεπτεμβρίου, στη πρώτη περίπτωση το κέντρο του Ήλιου είναι κατακόρυφο προς τον γήινο ισημερινό, διασχίζοντας τους ουρανούς από Νότο προς Βορρά ενώ στη δεύτερη περίπτωση ο Ήλιος διασχίζει από Βορρά προς Νότο. Σε αυτό το σημείο η παρέκκλιση του άξονα της γης προς τον ήλιο είναι μηδενική.

Το όνομα ισημερία προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις ίσος και μέρα, ενώ το διεθνές αντίστοιχο όνομα equinox, προέρχεται από το λατινικό aequus(ίσος) και nox(νύχτα),καθώς κατά την ισημερία, η νύχτα και η ημέρα έχουν περίπου το ίδιο μήκος. Ας καλωσορίσουμε και επισήμως την Άνοιξη!