Το FBI έκλεισε το Megaupload και ο πόλεμος ξεκίνησε

Γράφει Μανώλης Βαρούχας
Κατηγορία Τεχνολογικά νέα

Το FBI έκλεισε με την κατηγορία παραβίασης της νομοθεσίας περί πνευματικών δικαιωμάτων το κάποτε νούμερο 13 της παγκόσμιας κατάταξης, Megaupload και οι Anonymous... strike back!

Το Megaupload είναι/ήταν μια διαδικτυακή εταιρεία που ιδρύθηκε το 2005 με σκοπό την μεταφόρτωση (upload) και αποθήκευση (download) αρχείων και κατέβασε/του κατέβασαν ρολά στις 19 Ιανουαρίου 2012.

Επέτρεπε σε όλους τους επισκέπτες να ανεβάσουν έως και 2 giga (2048mb) δεδομένων, οι ανώνυμοι χρήστες είχαν όριο ανάκτησης το 1 giga. Οι εγγεγραμμένοι χρήστες με την σειρά τους έχουν την δυνατότητα να αποθηκεύσουν αρχεία έως 200 giga. Οι συνδρομητές στην συνέχεια αποκτούσαν ειδικό (premium) λογαριασμό με μια σειρά πλεονεκτημάτων σε ταχύτητες ανάκτησης και μεταφόρτωσης ή ταυτόχρονης ανάκτησης αρχείων.

Η ιστοσελίδα έκλεισε με εντολή του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, στις 19 Ιανουαρίου 2012, κατά τη διάρκεια έρευνας για καταγγελίες παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων. Απαγγέλθηκαν κατηγορίες για κακουργήματα στους ιδρυτές και σε υπαλλήλους, ενώ έχουν συλληφθεί ήδη τέσσερις στη Νέα Ζηλανδία... Με επικεφαλή τον Kim Dotcom, η ιστοσελίδα αυτή έχει προκαλέσει ζημιές πάνω από 500 εκατομμύρια δολάρια στους κατόχους πνευματικών δικαιωμάτων, ενώ έχει κερδίσει περισσότερα από 175 εκατομμύρια δολάρια από εγκληματικές ενέργειες!

Σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, συνολικά εκτελέστηκαν 20 εντάλματα έρευνας σε εννέα χώρες.

Πάμε τώρα στην άλλη μεριά του νομίσματος... Λίγα λεπτά μετά την δημοσιοποίηση των συλλήψεων και το κλείσιμο του Megaupload, η ιστοσελίδα του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ βγήκε εκτός λειτουργίας και ποιοι λέτε ότι ανέλαβαν την ευθύνη; Οι Anonymous...

Το όλο θέμα συμπίπτει με τη συζήτηση των δυο νομοσχεδίων (SOPA και PIPA) που προβλέπουν το μπλοκάρισμα ΚΑΘΕ ιστοσελίδας που καθιστά διαθέσιμο υλικό, είτε δωρεάν, είτε με κάποια συνδρομή, το οποίο υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα τρίτων.

Το MegaUpload κατανάλωνε συνολικά το 4% της παγκόσμιας κίνησης του Internet, απλά για να καταλάβετε το μέγεθος του!

Τι θα συμβεί στο μέλλον με τους Anonymous ή με κάθε νέο group ανθρώπων που εναντιώνονται σε νομοσχέδια όπως το SOPA και PIPA; Ο πόλεμος ξεκίνησε και αυτή τη στιγμή τα πάντα κρέμονται σε μια λεπτή κλωστή. Απλά θυμηθείτε την ιστορία με το WikiLeaks πριν από λίγους μήνες και θα έρθετε στα λόγια μας...