Έφυγε από τη ζωή ο εφευρέτης του ποντικιού

Γράφει Μανώλης Βαρούχας
Κατηγορία Τεχνολογικά νέα

Απεβίωσε σε ηλικία 88 ετών ο πρωτοπόρος εφευρέτης της πληροφορικής Ντάγκλας Ένγκελμπαρτ. Άφησε την τελευταία του πνοή στο σπίτι του στο Άθερτον της Καλιφόρνια, όπως ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ερευνών, SRI και λόγω της εξασθενημένης υγείας του.

Ο Ντάγκλας Ένγκελμπαρτ γεννήθηκε στις 30 Ιανουαρίου 1925 στο Πόρτλαντ του Ορεγκον.  Σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός στο Πανεπιστήμιο του Όρεγκον και υπηρέτησε ως τεχνικός ραντάρ κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Στη συνέχεια εργάστηκε ως ηλεκτρολόγος μηχανικός στον πρόδρομο της NASA, ωστόσο σύντομα άφησε τη δουλειά του για να κάνει διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο Μπέρκελεϊ της Καλιφόρνια.

Το ενδιαφέρον του για το πώς οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές θα μπορούσε να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν την ανθρώπινη νόηση τον οδήγησαν τελικά στο Ερευνητικό Ινστιτούτου του Στάνφορντ και στη συνέχεια στο δικό του εργαστήριο. το εργαστήριό του συνέβαλε στην ανακάλυψη του ARPANet, το δίκτυο που αποτέλεσε προάγγελο του Ίντερνετ.

Ο Ντάγκλας Ένγκελμπαρτ, θεωρείται ο «πατέρας» του «ποντικιού» των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Αρχικά αποκαλούσε τη συσκευή «XY ένδειξη θέσης για σύστημα απεικόνισης», η οποία απαρτιζόταν από ένα ξύλινο κουτί με δύο κυλιόμενους δίσκους και ένα μικρό κόκκινο κουμπί.

Το 1997 τιμήθηκε με το βραβείο Lemelson-MIT, με έπαθλο 500.000 δολαρίων και το 2000 του απονεμήθηκε το Εθνικό Μετάλλιο Τεχνολογίας για τη «δημιουργία των θεμελίων των προσωπικών υπολογιστών». Σε μία θρυλική παρουσίαση που έγινε γνωστή ως «η μητέρα όλων των επιδείξεων» στο Σαν Φρανσίσκο, το 1968, ο Ένγκελμπαρτ έκανε την πρώτη δημόσια επίδειξη του «ποντικιού».

Ο Διεθνής Οργανισμός Ερευνών (SRI) έδωσε άδεια της χρήσης της τεχνολογίας αυτής το 1983 στην Apple έναντι 40.000 δολαρίων. Πουλήθηκαν τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο υπολογιστές.