Αγορά σταθερού υπολογιστή με καθοδήγηση

Γράφει Μανώλης Βαρούχας
Κατηγορία Τεχνολογικά νέα

Κλείνει επιτέλους η τριλογία με την αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών. Laptops, netbooks και σταθεροί ηλεκτρονικοί υπολογιστές. Αυτή την εβδομάδα θα δούμε τι πρέπει να προσέξουμε όταν αγοράζουμε σταθερά μηχανήματα.

Πρώτα απ' όλα, να ζητήσουμε μια μεγάλη συγγνώμη για την καθυστέρηση, όμως δεν είναι πάντα εύκολο, χρονικά, να αρθρογραφούμε, λόγω δουλειάς.

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι αγοράς υπολογιστή, ειδικά σταθερού!
- Πρώτος και εύκολος: πάμε σε ένα κατάστημα πληροφορικής, συμβουλευόμαστε έναν υπάλληλο και αγοράζουμε τον σταθερό μας υπολογιστή.
- Δεύτερος τρόπος: βλέπουμε μια προσφορά σ' ένα φυλλάδιο ή σε κάθε λογής έντυπη και μη διαφήμιση, πάμε πάλι στο κατάστημα πληροφορικής και αγοράζουμε τον σταθερό μας υπολογιστή.
- Τρίτος τρόπος (αχ και να διαλέγαμε άλλο επάγγελμα): συμβουλευόμαστε τον φίλο, τον γνωστό, οποιονδήποτε έχει εγκαταστήσει ποτέ πρόγραμμα σε κάποιον υπολογιστή, τον ζαλίζουμε (λίγο, πολύ, δεν έχει σημασία), τον παίρνουμε παραμάσχαλα, πάμε σ' ένα κατάστημα πληροφορικής και αγοράζουμε τον σταθερό μας υπολογιστή.
- Τέταρτος τρόπος (αχ και να διαλέγαμε άλλο επάγγελμα): συμβουλευόμαστε τον φίλο, τον γνωστό, οποιονδήποτε έχει εγκαταστήσει ποτέ πρόγραμμα σε κάποιον υπολογιστή, τον ζαλίζουμε (λίγο, πολύ, δεν έχει σημασία), τον "συνδέουμε με Κάιρο", πάμε σ' ένα κατάστημα πληροφορικής και αγοράζουμε ό,τι μας έρθει εκείνη την ώρα.

Πέραν του χιουμοριστικού σχολιασμού παραπάνω, ας δούμε τι ακριβώς πρέπει να προσέξουμε:

Οι σταθεροί υπολογιστές χωρίζονται σε δύο κύριες κατηγορίες: Office - υπολογιστές γραφείου και υπολογιστές υψηλών επιδόσεων (με αρκετές παραλλαγές).

Τα Office PCs είναι τα πιο κοινά. Μέτριας κατηγορίας επεξεργαστές, μετρίων επιδόσεων μνήμες, μπόλικος σκληρός δίσκος για αρχεία, multimedia κ.λ.π., κλασσικά στερεοφωνικά ηχεία και οθόνη: κυριολεκτικά, για να κάνουν απλώς τη δουλειά τους. Πρέπει να προσέξουμε η μητρική να παίρνει τις ανάλογες μελλοντικές αναβαθμίσεις και να δώσουμε την δέουσα προσοχή στην οθόνη, μιας και η οθόνη εννιά στις δέκα μένει, ακόμη και μετά από αρκετές αναβαθμίσεις.

Ο υπολογιστής υψηλών επιδόσεων σημαίνει τρία πράγματα: Εικόνα και ήχος, gaming και home theater.

Πρώτη επιλογή, εικόνα και ήχος: Ολοκληρωμένος υπολογιστής, με πλούσια χαρακτηριστικά σ' όλες τις κατηγορίες και κυρίως με τεράστιους επεξεργαστές, άπειρη μνήμη, εξαιρετικές κάρτες ήχου και γραφικών και ποιοτικές οθόνες. Συνήθως αυτοί οι υπολογιστές μας κάνουν και για τις υπόλοιπες δύο χρήσεις.

Δεύτερη κατηγορία, gaming: Υπολογιστής εξαιρετικών αποδόσεων με έμφαση στην κάρτα γραφικών, στον επεξεργαστή, στις οθόνες και σε κάθε τυχόν παρελκόμενο μπορεί να ζητήσει ένα σύγχρονο ηλεκτρονικό παιχνίδι.

Τρίτη κατηγορία, home theate: Για τους λάτρεις των ταινιών, σειρών κ.λ.π., οι υπολογιστές home theater, ενσωματώνουν, όπως είναι αυτονόητο, Blu-Ray player, συνδέσεις HDMI και κάθε δυνατό καλούδι που θα παρέχει την καλύτερη δυνατή έξοδο προς το μόνιτορ ή τον projector που έχουμε επιλέξει. Συνήθως έρχεται με διαφορετικό, πιο κομψό, μικρό κουτί.

Όπως και να έχει, η επιλογή είναι δική σας, απλώς προσπαθήστε να είστε συγκεκριμένοι στην χρήση που θα πραγματοποιήσετε, μιας και οι υπολογιστές υψηλών επιδόσεων δεν είναι φτηνοί, οπότε καλό είναι να μην βγείτε εκτός θέματος, γιατί και την δουλειά σας δεν θα κάνετε απόλυτα σωστά και τα οικονομικά σας θα πονέσουν, χωρίς ιδιαίτερο λόγο.