Μπαταρία για μια ζωή

Γράφει Μανώλης Βαρούχας
Κατηγορία Τεχνολογικά νέα

Ένα πράγμα μπορεί να παραδεχτεί όλος ο πληθυσμός που είναι κάτοχος φορητών υπολογιστών, γνωστών και ως laptop. Οι μπαταρίες τους είναι για λίγο καιρό στα επίπεδα που θα έπρεπε και μετά την διετία αναζητάμε φτηνές απομιμήσεις μιας και οι original είναι λίγο απαγορευτικές.

Στην Αμερική σε ένα στρατιωτικό εργαστήριο μάλιστα, κατασκεύασαν μια μπαταρία που διαρκεί για τριάντα (ναι 30!) χρόνια χωρίς καν να χρειάζεται φόρτιση! Η μπαταρία αυτή μετά την γέννηση της, οι δημιουργοί της προχώρησαν και στα βαφτίσια και την ονόμασαν Betavoltaic.

Πως γίνεται όμως αυτή η φανταστική μπαταρία να λειτουργεί για τριάντα ολόκληρα χρόνια; Λειτουργεί βάσει της αρχής των ραδιοϊσοτόπων ως πηγών ενέργειας με ραδιενεργά υλικά να εκπέμπουν σωματίδια βήτα μετά την αποσύνθεση τους, τα οποία μετατρέπονται σε ηλεκτρική ενέργεια! Μην μας στείλετε email με απορίες για το τι ακριβώς εννοεί ο ποιητής, σημασία έχει η διάρκεια ζωής, σωστά;

Οι κατασκευαστές έχουν επιπλέον καταφέρει τη διατήρηση σταθερής θερμοκρασίας στο εσωτερικό της μπαταρίας, ώστε να μην δημιουργούνται τα γνωστά προβλήματα κατά τη διάρκεια λειτουργίας.

Οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι σε λίγα χρόνια η μπαταρία αυτή θα μπορέσει να κυκλοφορήσει στο εμπόριο, αλλά πείτε μου… Ποιος χρήστης θα διατηρεί το ίδιο laptop 30 χρόνια μετά;