Ακολουθώντας τους μηχανικούς της φύσης

Γράφει Μανώλης Βαρούχας
Κατηγορία Τεχνολογικά νέα

Η Google, με αφορμή τη χθεσινή Ημέρα της Γης, έψαξε και βρήκε «τους μηχανικούς» της φύσης που μπορούν να μας διδάξουν πως θα θεραπεύσουμε καλύτερα το περιβάλλον αλλά και να εμπνευστούμε από αυτό!

Δημιούργησαν λοιπόν μια ιστοσελίδα όπου μπορούμε να δούμε την ομορφιά και την εφευρετικότητα του φυσικού κόσμου μέσα από φωτογραφίες του National Geographic. Επίσης παρέχει εύκολους τρόπους για να είναι πιο πράσινη η δική μας ζωή και μας δείχνει πώς μπορούμε όλοι να είμαστε σαν αυτούς τους οργανισμούς κάνοντας απλά πράγματα για τη φροντίδα του περιβάλλοντος.

Για παράδειγμα, μέχρι πρόσφατα ίσως κανείς ποτέ να μην έχει ακούσει για τα remora. Αυτά τα ψάρια προσδένονται σε άλλα πλάσματα του ωκεανού, όπως για παράδειγμα οι φάλαινες και οι θαλάσσιες χελώνες για να πάνε... βόλτες. Κατά κάποιο τρόπο, αυτά τα ψάρια χρησιμοποιούν τη δική τους μορφή μαζικής μεταφοράς! Για να το κάνουμε όπως τα remora και να ταξιδεύουμε με ένα «ελαφρύτερο αποτύπωμα», μπορούμε να προγραμματίσουμε τα ταξίδια μας χρησιμοποιώντας ταχεία μεταφορά. Ή μπορούμε να εμπνευστούμε από τις αρκούδες -τις πραγματικές εμπειρογνώμονες για την «κατάσταση αναμονής»- για την εξοικονόμηση ενέργειας στη δική μας ζωή με την προσαρμογή του θερμοστάτη στο σπίτι μας και τη χρήση ενεργειακά αποδοτικών συσκευών.

Για την προστασία του φυσικού οικοσυστήματος από το όποιο όλοι εξαρτόμαστε, ας αφιερώσουμε μια στιγμή για να ρίξουμε μια ματιά στο θαύμα της φύσης και να το κάνουμε μέρος της ζωής μας!

Εδώ είναι οι nature’s engineers!