Συνεργασία imonline με το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου

Γράφει Μανόλης Μαθιουδάκης
Κατηγορία Τα νέα μας

Μια μεγάλη συνεργασία πραγματοποιήθηκε για την εταιρεία μας, όπου τους προηγούμενους μήνες, μας ζητήθηκε από το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, η δημιουργία έξι βίντεο-ξεναγήσεων του θεματικού κύκλου: Ένα ταξίδι, μια ιστορία!.

Οι αρχαιολόγοι και οι συντηρητές του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου αφηγούνται τις ενδιαφέρουσες ιστορίες των αντικειμένων που μαρτυρούν τις σχέσεις των αρχαίων πολιτισμών της Κρήτης με άλλους πολιτισμούς στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Το «τύμπανο» του Ιδαίου Άντρου

Ο Κλεάνθης Σιδηρόπουλος, αρχαιολόγος-νομισματολόγος του ΑΜΗ, μας μιλάει για το χάλκινο «τύμπανο» από το Ιδαίο Άντρο, που χρονολογείται περίπου στο 750 π.Χ., ξεχωρίζει ανάμεσα στα πλούσια ευρήματα της χαλκοτεχνίας του ιερού σπηλαίου λόγω του θρησκειολογικού περιεχομένου των περίτεχνων παραστάσεών του. Μας εξηγεί πως σε αυτό το αντικείμενο συναντιούνται σ’ ένα πρωτότυπο συνταίριασμα ο ασσυριακός, ο μινωικός και ο δωρικός θεολογικός κόσμος.



«Κυκλαδικά Αγγεία στο Ανακτορικό Ιερό της Κνωσού»

Η αρχαιολόγος του ΑΜΗ Ειρήνη Νικολακοπούλου, μας μιλάει για τα Ιερά Θησαυροφυλάκια της Κνωσού αποτελούν δύο κρύπτες-αποθέτες για πολύτιμα αντικείμενα λατρευτικού χαρακτήρα, όπως είναι οι γνωστές θεές των όφεων από φαγεντιανή, τέχνεργα υψηλής αισθητικής και τεχνικής και πολλά πήλινα αγγεία. Μας εξηγεί την παρουσία αγγείων από τις Κυκλάδες σε αυτό το εμβληματικό σύνολο, που πιθανώς αρχικά να ήταν σε χρήση στο παρακείμενο Κεντρικό Ιερό του Ανακτόρου.



«Κυκλαδικά ειδώλια στην Κρήτη»

Η Ειρήνη Γαλλή, αρχαιολόγος του ΑΜΗ, παρουσιάζει κάποια από τα κυκλαδικά ειδώλια που εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου και συζητά για τον ρόλο αυτών των στατικών και τυποποιημένων λίθινων μορφών, που στην πλειονότητά τους αναπαριστούν γυναίκες. Τα κυκλαδικά ειδώλια που έχουν ανακαλυφθεί σε ανασκαφικές έρευνες στην Κρήτη αποτελούν χειροπιαστές αποδείξεις ότι πριν από 4500 χρόνια είχαν αναπτυχθεί στενές και πολυεπίπεδες σχέσεις ανάμεσα σε κοινότητες της Κρήτης και των Κυκλάδων. Σχέσεις  που δεν περιορίζονταν στην ανταλλαγή και την προμήθεια πρώτων υλών και αγαθών. 



«Το ταξίδι των μπλε χρωστικών»

Η Έφη Τσίτσα, συντηρήτρια αρχαιοτήτων και έργων τέχνης του Α.Μ.Η., μας συνοδεύει σε ένα ταξίδι αναζήτησης των πολύτιμων μπλε χρωστικών, του lapis lazuli και του ‘αιγυπτιακού μπλε’, στην Ασία και την Αίγυπτο. Τα χρώματα έπαιζαν κυρίαρχο ρόλο στη ζωή των Μινωιτών, γεγονός που αντικατοπτρίζεται στις πολύχρωμες τοιχογραφίες που δημιούργησαν πριν από 3.500 χιλιάδες χρόνια.



«Ανάκτορο και κοινωνία στην επικράτεια της Κνωσού, 14ος αι. π.Χ.»

Η Γεωργία Φλούδα, αρχαιολόγος του ΑΜΗ, παρουσιάζει τις σχέσεις μεταξύ του ανακτόρου της Κνωσού, που αποτελούσε το κέντρο μιας μεγάλης διοικητικής περιφέρειας, και των ανθρώπων που δρούσαν στην επικράτειά του. Οι χιλιάδες πινακίδες Γραμμικής Β γραφής από την Κνωσό αποτελούν την αρχαιότερη μέχρι σήμερα γραπτή μαρτυρία της ελληνικής γλώσσας και πλούσια πηγή πληροφοριών για την κοινωνική οργάνωση κατά τον 14ο αι. π.Χ. Συζητά για τη σημασία θεσμών γνωστών κυρίως από τα μεταγενέστερα ομηρικά έπη, όπως ο ἅναξ, ο βασιλεύς, ο δῆμος και ο ναός, για τους εκπροσώπους της κεντρικής και περιφερειακής διοίκησης, για την οργάνωση των παραγωγικών δραστηριοτήτων, καθώς και για τις ενδείξεις για επαφές με μακρινές περιοχές.



«1821-2021. Διακόσια χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.»

Η Στέλλα Μανδαλάκη, προϊσταμένη του ΑΜΗ, μας μιλάει για την συμμετοχή του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου στον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση, με δράσεις που έχουν στόχο να αναδείξουν όψεις των Κρητικών αρχαιοτήτων κατά τη διάρκεια του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα, δηλαδή πριν και μετά τον μετασχηματισμό τους σε δημόσιο προστατευόμενο αγαθό και σύμβολο της εθνικής ταυτότητας των Ελλήνων.