Το Σύνολο Νυκτών & Τοξοτών Οργάνων Κρήτης απλώνει τις μελωδίες του διαδικτυακά

Γράφει Μανόλης Μαθιουδάκης

Το Σύνολο Νυκτών & Τοξοτών Οργάνων Κρήτης επέλεγει την ομάδα της imonline για την διαδικτυακή του παρουσία.

Λίγα λόγια για το σύνολο

Το Σύνολο Νυκτών & Τοξοτών Οργάνων Κρήτης (Σ.Ν.Τ.Κ.) βασίζεται σε ιδιωτική πρωτοβουλία, εμπνευστής της οποίας είναι ο μαέστρος και καλλιτεχνικός διευθυντής, Μιχαήλ Ε. Μαρακομιχελάκης. Το Σ.Ν.Τ.Κ. είναι ένα σύνολο πολλαπλών δράσεων όπως: ορχήστρα,  χορωδία και θεατροχορευτική ομάδα (υπό σύσταση) που μπορούν και συνυπάρχουν αλλά και να λειτουργούν ως αυτοτελή σχήματα. Το ρεπερτόριό του δεν περιορίζεται μόνο στην τοπική μας παράδοση αλλά περιλαμβάνει θέματα από πολλές παραδόσεις και είναι ενορχηστρωμένο από τον μαέστρο σύμφωνα με την προσωπική του μουσική αισθητική και τις ανάγκες του Συνόλου.

Η ετυμολογία του ονόματός μας

Έγχορδα νυκτά ονομάζονται τα έγχορδα μουσικά όργανα από τα οποία ο ήχος παράγεται με τη νύξη των χορδών τους (δηλαδή το τράβηγμά τους) που γίνεται είτε με τα δάχτυλα είτε με πένα. Τέτοια όργανα είναι: το μαντολίνο, το μπουζούκι, το λαούτο, η κιθάρα κ.α. Έγχορδα τοξοτά ονομάζονται τα έγχορδα μουσικά όργανα από τα οποία ο ήχος παράγεται με τη χρήση δοξαριού, το οποίο θέτει σε παλμική κίνηση τις χορδές. Τέτοια όργανα είναι: η λύρα, το βιολί, το βιολοντσέλο, το κοντραμπάσο κ.α. Επομένως, η ορχήστρα του Συνόλου Νυκτών & Τοξοτών Οργάνων Κρήτης αποτελείται μόνο από έγχορδα νυκτά και τοξοτά, εξ’ ού και η ονομασία.

Σκοπός του συνόλου είναι:  

Η διάδοση της πολιτιστικής, μουσικής, κουλτούρας-παράδοσης και κληρονομιάς της πατρίδας μας. Η ανάπτυξη σχέσεων φιλίας, συνεργασίας και αλληλεγγύης μεταξύ των μελών του αλλά και όλων των Ελλήνων. Η επιμόρφωση των μελών του σε θέματα ιστορίας,  μουσικής της Ελλάδας και όχι μόνο. Η οργάνωση επιμορφωτικών  κοινωνικών, ψυχαγωγικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, όπως  μουσικές παραστάσεις, διαλέξεις, προβολές, συνέδρια, θεατρικές παραστάσεις, φεστιβάλ μουσικής και χορού, κτλ. Η ίδρυση βιβλιοθήκης (ιστορίας και πολιτισμού, μουσικής και χορευτικής παράδοσης), λέσχης ή άλλων κέντρων ψυχαγωγίας. Η οργάνωση εκδρομών και μουσικών εκδηλώσεων. Η συνεργασία με όμοια αναγνωρισμένα σωματεία και εταιρείες που έχουν ίδιο ή παρεμφερή σκοπό, καθώς επίσης η συνεχής επικοινωνία με επιστήμονες και καλλιτέχνες (μουσικούς, λογοτέχνες, γιατρούς, διανοούμενους, ιερείς, κοινωνικούς λειτουργούς, εκπαιδευτικούς κτλ) που μπορούν να βοηθήσουν στο έργο του Συλλόγου. Η εκπαίδευση των μικρών μελών (junior) μας και η δημιουργία παρόμοιων δράσεων και για παιδιά, ορχήστρα-χορωδία-θέατρο-χορός. 

Επιλέξαμε να κοιτάξουμε τις τέχνες και ειδικότερα τη μουσική και το χορό από μια άλλη οπτική γωνία, από αυτήν που δεν περιορίζεται απλά στα στενά πλαίσια της διασκέδασης, μια και αυτό το κάνουν πολλοί και με μεγάλη επιτυχία. Εμείς πάμε λίγο πιο πέρα. Εκεί που η τέχνη είναι παιδεία, μόρφωση, ψυχαγωγία. Εκεί που η τέχνη ακουμπάει βαθύτερα την ανθρώπινη φύση. Εκεί που η τέχνη γίνεται τρόπος ζωής.

Δείτε την ιστοσελίδα εδώ: www.synolontk.com