Βασιλικάτα, παραδοσιακοί ξενώνες και κατοικίες

Γράφει Μανώλης Βαρούχας

Το συγκρότημα παραδοσιακών ξενώνων και κατοικιών Βασιλικάτα, βρίσκεται στο χωριό Άγιος Κωνσταντίνος στο πανέμορφο Οροπέδιο Λασιθίου στην Κρήτη.

Τα vasilikata βρίσκονται στο πανέμορφο οροπέδιο Λασιθίου στην Κρήτη, σε υψόμετρο 850 μ. Ένας τόπος με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ο Φραντζέσκο Βασιλικάτα ήταν ο πρώτος που χαρτογράφησε την περιοχή.

Δραστηριότητες

Σπήλαια

Τα σπήλαια του οροπεδίου Λασιθίου είναι ένας από τους σημαντικότερους πόλους έλξης του οροπεδίου Λασιθίου. Η φήμη τους οφείλεται τόσο στο απίστευτο φυσικό τους κάλος αλλά και στην αρχαιολογική τους σημασία.

Ορειβασία

Η ορεινή ζώνη του οροπεδίου Λασιθίου, από την οποία περνάει το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4, αποτελείται από μια σειρά 20 και πλέον υψωμάτων που το ύψος τους ξεκινάει από 1163 μ, το ύψωμα λουλουδάκι και φτάνει τα 2148 μέτρα κορυφή σπαθί της Δίκτη. Μεταξύ των υψωμάτων αυτών σε πολλά σημεία υπάρχουν μικρές εύφορες κοιλάδες καθώς και μικρότερα οροπέδια, όπως το Λιμνάκαρος, το Καθαρό και ο Νήσιμος.

Παρατήρηση πτηνών και άγριας χλωρίδας

Ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει μια βατή πεζοπορία στην περιοχή και να εντυπωσιαστεί από τα 14 είδη άγριας ορχιδέας, από τα αρωματικά και φαρμακευτικά βότανα, όπως το δίκταμο, αλλά και από άλλα πολλά σπάνια φυτά και δέντρα, όπως πχ την αμπελίτσα. Υπάρχουν πολλά εθνικά μονοπάτια, όπως το μινωικό μονοπάτι.

Συμμετοχή σε αγροτικές εργασίες

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι παλιές καλλιέργιες που ακόμη και σήμερα αναβιώνονται.

Μοναστήρια και εξωκλήσια

Η μονή Βιδιανής και η μονή Κρουσταλλένιας παρουσιάζουν ανεπανάληπτο φυσικό πλούτο αλλά και απίστευτα ιστορικά δεδομένα.

Ποδηλασία

Σε ένα οροπέδιο με 25.000 τμ επίπεδης γης, δεν υπάρχει καλύτερος προορισμός για μια βόλτα στη φύση με ποδήλατο.

Λασιθιωτικη κουζίνα

Οι λασιθιώτες ανέκαθεν είχαν μια ελαφριά ανεξαρτησία από τον μπακάλη. Βασίζεται στην οικογενειακή παράγωγη καθώς και στην περισυλλογή άγριων χορταρικών. Ο επισκέπτης μπορεί να μυηθεί σε αυτήν την φιλοσοφία και να συμμετάσχει στη διαδικασία περισυλλογής, προετοιμασίας και μαγειρέματος των οροπεδιωτικών γεύσεων. Μπορεί επίσης να δει όλη την διαδικασία του ζυμωτού ψωμιού, ξεκινώντας από το χωράφι με τα σπάρτα, από το θέρισμα και το αλλώνισμα, από το άλεσμα και φυσικά το ζύμωμα και το ψήσιμο σε ένα αυθεντικό ξυλόφουρνο.

Yoga

Είναι γνωστό ότι άτομα κάθε ηλικίας και φυσικής κατάστασης, μπορούν να απολαμβάνουν τα ευεργετικά αποτελέσματα της τόσο δοκιμασμένης μεθόδου άσκησης της γιογκα. Με τις ανάσες ενδυνάμωσης, αποτοξίνωσης, χαλάρωσης αλλά και κάθε φορά που κάνουμε γιόγκα, τονώνεται και αναζωογονείται όλο το σώμα καθώς επίσης και το πνεύμα Σας προτείνουμε λοιπόν ένα ελκυστικό πρόγραμμα ευεξίας και αποτοξίνωσης με yoga , ΤΑΙ massage και ρεφλεξολογία. Προσφέρουμε • διαμονή σε παραδοσιακούς Κρητικούς ξενώνες, • μαθήματα και εξάσκηση yoga σε ένα κτίριο με μεγάλη ιστορία, καθώς και σε εξωτερικούς χώρους μεσα στη φύση • tai massage • ρεφλεξολογία. Ακολουθούμε • ένα προσεγμένο και ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής, το οποίο βασίζεται στα αγαθά που προσφέρει ο τόπος μας • πλήρες μενού σε όλα τα γεύματα. γευόμαστε • Φυσικούς αποτοξινοτικούς χυμούς • Φρούτα • διάφορα αφεψήματα και βραστάρια, τα οποία θα συνοδέψουν τα διαλείμματα μας και τα πρωινά μας.

Δείτε την ιστοσελίδα εδώ: www.vasilikata.gr