Τι είναι το Twitter και γιατί αυτός ο χαμός;

Γράφει Μανώλης Βαρούχας
Κατηγορία Blog

Ξανά και πιθανότατα και στο μέλλον, το blog μας θα στηριχτεί σε καθημερινές απορίες που παρουσιάζονται είτε μέσω μιας παρέας, είτε μέσω email κλπ. Αυτή την εβδομάδα θα ασχοληθούμε με το Twitter (www.twitter.com), το πιο διάσημο τιτίβισμα του διαδικτύου.

Το Twitter βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην ενδέκατη θέση, στην παγκόσμια κατάταξη της Alexa Rankings. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι βρίσκεται στο top-100 αυτής της κατάταξης έχει πολλά εκατομμύρια χρήστες και πάρα πολλούς εκατομμύρια επισκέπτες καθημερινά, με ακόμα περισσότερα tweets.

Το θέμα του Twitter είναι απλό: “Τι κάνεις τώρα;”

Αυτό είναι βασικά όλο το σκεπτικό πίσω από την υπηρεσία! Απλό; Πιθανότατα ναι, ίσως όχι, σίγουρα όμως μετά το τέλος αυτού του blog θα έχετε καταλάβει πολλά πράγματα για το διάσημο Twitter.

Το Twitter έχει μαγέψει τον κόσμο και έχει αμέτρητους φανατικούς χρήστες και δεν έχει καμία σχέση με το Facebook. Πολλά παραδείγματα που ακούγονται, με πιο χαρακτηριστικό από όλα το: προτιμώ το Facebook από το Twitter, είναι άκυρα! Είναι σαν να λέμε προτιμώ το Ράγκμπι από το iPad (;;;). Καλά, μπορεί η απόσταση μεταξύ των δύο να μην είναι τόσο χαοτική αλλά έπρεπε να φέρουμε ένα ακραίο παράδειγμα για να τονίσουμε λίγο ακόμα την διαφορά. Στην τελική blog είναι...

Η βασική αρχιτεκτονική χρηστών του Twitter στηρίζεται σε δύο κατηγορίες χρηστών. Στους followers (αυτοί που σας ακολουθούν) και στους following (αυτοί που ακολουθείτε εσείς). Τι σημαίνει αυτό όμως… Με το να ακολουθούμε κάποιον ή με το να μας ακολουθεί κάποιος, δεν σημαίνει ότι γινόμαστε φίλοι, φυσικά δεν σημαίνει απαραίτητα ότι γνωριζόμαστε, ούτε βέβαια ότι ενδιαφερόμαστε για τα προσωπικά του άλλου, ούτε διατηρούμε κρυφά και ακαταλαβίστικα μηνύματα  του στυλ poke (γκούχ γκούχ)… Σημαίνει πάρα πολύ απλά ότι μας ενδιαφέρει αυτό που γράφει!

Παράδειγμα: Ακολουθούμε ένα δημοσιογραφικό πρακτορείο. Αυτό σημαίνει πως μας ενδιαφέρουν οι επιλεγμένες ειδήσεις του που βάζει στο Tweeter. Απλό!

Παράδειγμα 2: Ακολουθούμε έναν αθλητή ή έναν καλλιτέχνη. Αυτό σημαίνει πως μας ενδιαφέρει να δούμε πως βλέπει τα πράγματα από την δική του μεριά! Απλό!

Που χρησιμοποιείται το Twitter;

Το Twitter μπορεί να χρησιμοποιηθεί κυρίως για άμεση επικοινωνία με φίλους, γνωστούς, συγγενείς, συναδέλφους κλπ… Οι επιλογές του χρήστη είναι οι εξής δύο: Ακολουθώ (follow) κάποιον, έτσι ώστε ότι γράψει (tweet), εμφανίζεται στο προφίλ μου και εγώ ενημερώνομαι ανάλογα, έχοντας πάντα την δυνατότητα να κάνω τα ανάλογα σχόλια κλπ. Οι υπόλοιποι χρήστες έχουν την δυνατότητα να ακολουθήσουν εμάς (followers), ώστε να δουν με την σειρά τους τα δικά μας tweets κλπ.

Τα μηνύματα που μπορείτε να αποστείλετε στο Twitter περιορίζονται στους 140 χαρακτήρες, ενώ υποστηρίζονται και προσωπικά μηνύματα. Αυτό προφανώς και δημιουργεί προβλήματα από την στιγμή που θέλουμε να δημοσιεύσουμε ένα link για μια συγκεκριμένη σελίδα κλπ. Αυτό λύνεται αυτόματα από το ίδιο το Twitter με την χρήση άλλων υπηρεσιών όπως του TinyURL το οποίο, βάζοντας εμείς εκεί το link μας, αυτό αυτόματα μας δίνει ένα πολύ μικρότερο ώστε να μπορούμε να το βάλουμε στο Twitter.

Πόσο διαδεδομένο είναι το Twitter;

Το Twitter το χρησιμοποιεί ένα πολύ μεγάλο τμήμα του παγκόσμιου πληθυσμού αν και στην Ελλάδα δεν είναι τόσο διαδεδομένο, ίσως λόγω του ότι απουσιάζει αυτό το χάος με τα παιχνίδια και τις φωτογραφίες του Facebook, που έχει κλέψει την παράσταση.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το Twitter το χρησιμοποιούν πολιτικοί όπως ο Barak Obama, διάσημοι μουσικοί, ηθοποιοί κλπ.
Κλείνοντας και ανακεφαλαιώνοντας, συγκεντρώνουμε ότι είπαμε παραπάνω σε μια πρόταση.

Το Twitter είναι μια δωρεάν social network ιστοσελίδα, η οποία επιτρέπει στους χρήστες του να γράφουν σύντομα μηνύματα και να διαβάζουν τα μηνύματα άλλων χρηστών.

Το πώς έχει μαγέψει την αγορά, αυτό θα το κρίνετε εσείς.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στην ιστοσελίδα τους: Customize Twitter by choosing who to follow. Then see tweets from those folks as soon as they're posted.