Τι είναι το τελικά το iPad;

Γράφει Μανώλης Βαρούχας
Κατηγορία Blog

Το iPad είναι πιθανόν το απόλυτο gadget του 2010 και το λέμε αυτό έχοντας ακόμα 6 μήνες για να κλείσει το έτος. Μια συσκευή της Apple που δημιούργησε φρενίτιδα στην αγορά, κάνοντας την Apple και τον Steve Jobs ακόμα πιο πλούσιους και εμάς με ανοιχτότερους ορίζοντες.

Εμείς είμαστε τυχεροί αφού το πήραμε με το που ήρθε στην Ελλάδα (πάνω από μήνα) και μπορούμε πλέον με ασφάλεια να πούμε την γνώμη μας.

Το iPad είναι ένας φορητός υπολογιστής βασιζόμενος σε multi-touch οθόνη. Ανακοινώθηκε ως προϊόν στις 27 Ιανουαρίου και ακόμα δεν έχει έρθει με κανονική ροή στην Ελλάδα, παρά μόνο σε μερικούς διαγωνισμούς γνωστών καταστημάτων και σε μετρημένα κομμάτια σε κάποια άλλα. Φυσικά extras δεν βρίσκονται στην αγορά της Ελλάδας, όμως μην ξεχνάμε το eBay!

Πάμε να δούμε τα τεχνικά του χαρακτηριστικά...

Το iPad έχει οθόνη αφής 9.7 ιντσών (25 εκατ.) και βγαίνει σε δύο κύριες εκδόσεις: Μια με Wi-Fi 802.11n και μια με Wi-Fi 802.11n και 3G. Η κάθε μια έρχεται από 16 έως 64 giga σκληρού δίσκου και ενσωματωμένο Bluetooth.

Ως συνήθως, η Apple δεν θα μπορούσε να μας αφήσει να το συγχρονίσουμε με το PC μας, όπως ένα απλό usb stick ή μια φωτογραφική μηχανή, οπότε παίρνουμε ως δεδομένο ότι το iTunes θα γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της εγκατάστασής του στον υπολογιστή, είτε στα Windows είτε σε οποιοδήποτε άλλο λειτουργικό.

Η περιστροφή της οθόνης διαφέρει από το iPod touch και το iPhone, όπου εδώ περιστρέφεται σε όποια μεριά το κρατάει ο χρήστης, μιας και το iPad έχει ενσωματωμένο ένα επιταχυνόμετρο που του επιτρέπει να “αισθάνεται” το προσανατολισμό του. Έτσι η συσκευή δεν έχει "πάνω" και "κάτω" ανεξάρτητα από το πώς το κρατάμε.

Το περίβλημα αποτελείται από αλουμίνιο, κάνοντας την όλη κατασκευή πολύ ανθεκτική και στιβαρή και έχει τρία μόλις πλήκτρα, διατηρώντας το minial concept της Apple: ένα για κατάσταση αναμονής στο πάνω μέρος και δύο στο πλάι: κουμπί έντασης ήχου και κουμπί κλειδώματος περιστροφής οθόνης.

Ένα μεγάλο μειονέκτημα είναι τα ηχεία, που είναι μονοφωνικά, επιστρέφοντας μας σε παλαιότερες εποχές, όμως με ακουστικά ο ήχος που λαμβάνουμε γίνεται στερεοφωνικός.

Μεγάλο θετικό του iPad είναι η μπαταρία του. Χωρίς να κλείσουμε την συσκευή, (το βάζαμε σε κατάσταση αναμονής) διήρκησε για πολλές περισσότερες μέρες από το αναμενόμενο. Η εταιρεία υποστηρίζει ότι αντέχει, χωρίς φόρτιση, προβάλλοντας μέχρι και 10 ώρες βίντεο, 140 ώρες αναπαραγωγής ήχου, ή μέχρι και έναν μήνα στην αναμονή και λέει αλήθεια!

Αξίζει το iPad;

Το iPad είναι είτε ένα άχρηστο (κυριολεκτικά), είτε το απόλυτο,gadget! Δείτε ποιά χρήση ταιριάζει στις δικές σας ανάγκες. Το iPad βγήκε / βγαίνει στην αγορά ως tablet pc, eBook reader και αυτά τα δύο τα κάνει εκπληκτικά και καλύτερα από κάθε τί άλλο!

Σερφάρει στο διαδίκτυο με αξιοζήλευτη ευκολία, επιτρέπει πολλαπλά tabs, συνδέεται πάρα πολύ εύκολα σε wi-fi δίκτυο και έχει πάρα πολύ καλό email client.

Ως eBook reader, το προ - εγκατεστημένο πρόγραμμα iBooks είναι πάρα πολύ καλό, εύκολο στην χρήση (όπως όλο το iPad) με πολύ ευανάγνωστη και ξεκούραστη προβολή.

Τέλος, έχει ενσωματωμένο το iTunes κάνοντας το ένα μεγάλο iPod multi-touch και φυσικά μπορούμε πάντα να κατεβάσουμε είτε δωρεάν, είτε με πληρωμή οτιδήποτε επιθυμούμε από το App Store.

Πριν προχωρήσετε στην αγορά ενός iPad σκεφτείτε το εξής: σας χρειάζεται ένα multi-touch tablet με Apple λειτουργικό ή ένα netbook; Εμείς έχουμε να πούμε ότι αξίζει τα χρήματά του αρκεί να καλύπτει ή να πλησιάζει τις ανάγκες σας!