Tilt-shift και ο φωτογράφος κάνει θαύματα!

Γράφει Μανώλης Βαρούχας
Κατηγορία Blog

Είχατε νιώσει ποτέ την ανάγκη, όσοι ασχολείστε λίγο παραπάνω με την φωτογραφία, να της δώσετε μια διαφορετική οπτική, μια διαφορετική εκδοχή ενός κάδρου σας;

Δεν συνηθίζουμε από αυτή τη στήλη να κάνουμε tutorials, όμως το συγκεκριμένο είναι άκρως εντυπωσιακό και χρήσιμο για όποιον παίζει με την φωτογραφική του μηχανή και το Photoshop της Adobe, που ναι, κάνει θαύματα!

Το εφέ tilt-shift δίνει ένα τόνο μακέτας στην φωτογραφία μας, με τη σωστή, φυσικά, εφαρμογή του. Δίνει μια διαφορετική νότα, τονίζοντας τα σημεία που θέλουμε και δίνοντας την ανάλογη οξύτητα στα χρώματα που επιλέγουμε.

Ξεκινάμε με τα βασικά... Επιλέγουμε την φωτογραφία που θέλουμε να "πειράξουμε". Καλό θα είναι η φωτογραφία μας να είναι πανοραμική και όχι κάποιο πορτρέτο ή κάποιο κοντινό πλάνο, γιατί έτσι τα αποτελέσματα δεν θα είναι σίγουρα τα επιθυμητά.

Επιλέγουμε το rectangular marquee tool, βάζοντας μια μεγάλη δόση feather (20+ pixels) και μαρκάρουμε την περιοχή που θέλουμε να θολώσουμε, συνήθως το φόντο που θα έπρεπε να είναι σε δεύτερο πλάνο κλπ. Προσθέτουμε όλες τις περιοχές που θέλουμε και επιλέγουμε από τα φίλτρα το Lens Blur. Εάν το αποτέλεσμα του θολώματος δεν είναι το επιθυμητό, απλά πατάμε ctrl+z και πειράζουμε τις ρυθμίσεις του Lens Blur, ώστε να φέρουμε το θόλωμα στο επιθυμητό επίπεδο.

Αφαιρούμε την επιλογή από το rectangular marquee tool, είτε κλικάροντας αλλού είτε με ctrl+d και πάμε στα δύο τελευταία βήματα.

Επιλέγουμε το saturation (κορεσμός χρωμάτων - ctrl+u) και του δίνουμε +30 έως +50, ανάλογα με το όριο των χρωμάτων της φωτογραφίας! Ξανά, δεν ξεχνάμε ποτέ το ctrl+z. Ανεβάζουμε την καμπύλη στο Curves (ctrl+m), ανεβάζοντας έτσι την φωτεινότητα και την αντίθεση. Be gentle με την καμπύλη διότι το όριο καταστροφής της εικόνας είναι λεπτό!

La voila!

Η φωτογραφία στο πάνω μέρος είναι ένα πανόραμα, με ευρυγώνιο φακό, αρκετές φωτογραφίες ενωμένες σε μια και μια όμορφη δόση tilt-shift, από την πρόσφατη εμφάνιση των Slipknot στο Sonisphere στην Αθήνα.