Τι πρέπει να γνωρίζουμε όταν αγοράζουμε laptop;

Γράφει Μανώλης Βαρούχας
Κατηγορία Blog

Αυτή και τις επόμενες δύο εβδομάδες θα ασχοληθούμε με την αγορά του βασικού μας εξοπλισμού στους υπολογιστές. Laptop, netbook και σταθερός υπολογιστής. Ποιο από τα τρία μου κάνει και τι να πάρω.

Πρώτη εβδομάδα λοιπόν και laptops. Τα laptops χωρίζονται σε διάφορες κατηγορίες, γενικής χρήσης, multimedia, φορητότητα και υψηλές επιδόσεις.

Κατηγορία Α: Γενικής χρήσης
Οι υπολογιστές γενικής χρήσης ή αλλιώς office pc, είναι ότι ακριβώς λέει το όνομα τους. Υπολογιστές γενικής χρήσης! Τι εννοούμε θα ρωτήσετε μερικοί… Με τον όρο γενική χρήση απευθυνόμαστε σε χρήστες που οι απαιτήσεις τους είναι στα όρια των βασικών εφαρμογών ηλεκτρονικών υπολογιστών, όπως οι σουίτες Microsoft Office και Open Office, προγράμματα αναπαραγωγής ήχου και εικόνας, προβολής βίντεο - DVD,  περιήγηση στο διαδίκτυο και γενικότερα νέους χρήστες.

Κατηγορία Β: Multimedia
Οι υπολογιστές για multimedia χρήση (συγχωρέστε το Αγγλικό, αλλά η λέξη πολυμέσα στα Ελληνικά δεν είναι και τόσο κοινή). Αυτή η κατηγορία αφορά χρήστες που έχουν δώσει περισσότερο βάρος στην αναπαραγωγή ήχου και εικόνας, δηλαδή χρήστες που θέλουν ακόμα καλύτερη ποιότητα ήχου και εικόνας στην οθόνη τους ή μια, όχι απλή έξοδο του υπολογιστή προς την μεγάλη οθόνη του σαλονιού του (σύνδεση υπολογιστή με home cinema, home theater κλπ).

Κατηγορία Γ: Φορητότητα
Υπάρχει η κατηγορία φορητότητα, η οποία πιθανότατα είναι η κατηγορία για την οποία δημιουργήθηκαν και υπάρχουν τα laptops! Τι είναι ένα laptop αν δεν έχει φορητότητα; Ένας σταθερός υπολογιστής μικρού όγκου… Συνήθως τα laptops αυτά, έχουν καλύτερη συνδεσιμότητα σε δίκτυα (ενσύρματο δίκτυο, ασύρματο δίκτυο, Wi-Fi, GPRS, Bluetooth, Infrared κλπ), μεγαλύτερη διάρκεια μπαταρίας και απευθύνονται σε άτομα που χρειάζονται ένα laptop για την συνεχή - συχνή μετακίνηση τους.

Κατηγορία Δ: Υψηλές επιδόσεις
Τελευταία κατηγορία, laptops υψηλών επιδόσεων. Οι μίνι - υπερυπολογιστές αυτοί απευθύνονται σε άτομα που έχουν τις μεγαλύτερες απαιτήσεις σε κατηγορίες όπως, full high definition αναπαραγωγή βίντεο, επεξεργασία εικόνας, ήχου και βίντεο στο μέγιστο επίπεδο και διασκέδαση με παιχνίδια στις βέλτιστες επιδόσεις.

Τι πρέπει να προσέξουμε πριν την αγορά ενός laptop;

Α) Μέγεθος οθόνης
Β) Βάρος
Γ) Επεξεργαστής
Δ) Μνήμη
Ε) Σκληρός δίσκος

Όλα τα παραπάνω ουσιαστικά καθορίζουν σε ποια από τις τέσσερις παραπάνω κατηγορίες ανήκει το laptop που θέλουμε να αγοράσουμε.

Τα δεδομένα τα είδατε. Η απόφαση είναι δική σας...