Στατιστικά στοιχεία κοινωνικών δικτύων

Γράφει Μανόλης Μαθιουδάκης
Κατηγορία Blog

Τα τελευταία χρόνια, η χρήση των κοινωνικών δικτύων παρουσιάζει παγκοσμίως ραγδαία αύξηση. Ιδιαιτέρως το δημοφιλέστατο Facebook ήταν το πρώτο που ξεπέρασε τους 1 δισεκατομμύριο λογαριασμούς και τώρα έχει σχεδόν δυο δισεκατομμύρια ενεργούς χρήστες μηνιαίως. Επίσης, αξιοσημείωτη ανάπτυξη παρουσιάζει το Pinterest το οποίο έχει φτάσει τους 10 εκατομμύρια μοναδικούς επισκέπτες ανά μήνα.

Στο παρακάτω γράφημα φαίνεται η κατανομή των χρηστών στα πιο γνωστά κοινωνικά δίκτυα.

Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι η χρήση των κοινωνικών δικτύων παρουσιάζει μεγάλη ποικιλομορφία καθώς κάθε πλατφόρμα προσπαθεί να εξειδικεύσει τις δυνατότητες αλληλεπίδρασης μεταξύ των μελών της ώστε να ικανοποιούνται όλες οι εξατομικευμένες ανάγκες των χρηστών. Για παράδειγμα, το Facebook έχει δώσει έμφαση στην αλληλεπίδραση μεταξύ συγγενών και φίλων ενθαρρύνοντας συνεχώς την αλληλεπίδραση τους με διάφορους τρόπους όπως η κοινοποίηση φωτογραφιών, ενώ το Twitter χρησιμοποιείται κυρίως για γρήγορη, σύντομη επικοινωνία. 

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του 2016, η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων χρηστών κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιεί το Facebook όπως φαίνεται και στο παρακάτω γράφημα. Περίπου το 65% των Ελλήνων χρησιμοποιούν το διαδίκτυο και απ’ αυτούς το 70% (~5 εκατομμύρια) έχει λογαριασμό στο Facebook. Φυσικά, πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχουν εκατομμύρια ψεύτικοι λογαριασμοί παγκοσμίως οι οποίοι αλλοιώνουν την εικόνα που σχηματίζει κάποιος μελετώντας τα στατιστικά, παρ’ όλα αυτά, η υπεροχή του Facebook είναι αδιαμφισβήτητη. Επίσης αξίζει να αναφερθεί ότι παραπάνω από το 80% των χρηστών του χρησιμοποιούν φορητές συσκευές, κυρίως «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα.