SkyDrive vs Dropbox

Γράφει Μανώλης Βαρούχας
Κατηγορία Blog

Χρησιμοποιείτε συστήματα cloud; Συστήματα online αποθήκευσης δεδομένων για τα σημαντικά σας αρχεία ή για τα αρχεία που χρειάζεστε στους υπολογιστές που δουλεύετε; Ας δούμε μια μετωπική σύγκρουση μεταξύ των: SkyDrive και Dropbox.

Επιλέξαμε αυτά τα δύο μιας και τα θεωρούμε και τα δύο εξαιρετικά και κορυφαία στο είδος τους.

Πρώτα από όλα ας δούμε το SkyDrive
Το SkyDrive, κομμάτι του Windows Live πλέον επιτρέπει στον χρήστη να αποθηκεύει μέχρι 25gb δεδομένων στο cloud του, χρησιμοποιώντας μάλιστα το Windows Live ID του! Η υπηρεσία ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2007 και η εμπειρία της στο cloud φαντάζει τεράστια. Φανταστείτε λοιπόν θα συμβεί στα Windows 8, όπου το cloud computing έρχεται στο προσκήνιο με την κίνηση ματ της εταιρείας να κάνουμε είσοδο εφόσον το επιθυμούμε το Windows Live ID μας. Ενσωματωμένες εφαρμογές μέσα στο Reader, στο Photos και φυσικά εφαρμογή SkyDrive. Το μεγάλο αρνητικό που παραμένει ακόμα και σήμερα για το SkyDrive είναι ο όγκος των ξεχωριστών αρχείων. Επιτρέπεται να ανεβάζουμε αρχεία μέχρι 100mb, πράγμα που το θεωρούμε λίγο απαράδεκτο, μιας και ένα μικρό βίντεο μπορεί να ξεπεράσει εύκολα αυτό το όριο. Πρόσφατα η Microsoft ανακοίνωσε (στα πλαίσια της παρουσίασης των Windows 8 Consumer Preview) ότι στην επίσημη κυκλοφορία το SkyDrive θα ενσωματωθεί στο λειτουργικό (το επιβεβαιώνουμε, αν και διατηρεί κάποια bugs) και θα υποστηρίζει αρχεία έως 2gb!

Drag and drop in the Dropbox
Το Dropbox από την άλλη έχει θέματα χώρου. Δίνει 2gb αλλά κάνοντας refers σε φίλους κλπ μπορείτε να φτάσετε τον δωρεάν λογαριασμό σας μέχρι και 8gb! Αξιοσημείωτο cloud μέγεθος για δωρεάν υπηρεσία. Το καλό του; Με εγκατάσταση του software της εταιρείας ενσωματώνετε το Dropbox στο λειτουργικό σας. Δηλαδή, ένας φάκελος, στα έγγραφα σας, στην επιφάνεια εργασίας ή όπου αλλού σας βολεύει, γίνεται αυτόματα μέρος του cloud σας! Το μέγιστο πλεονέκτημα του Dropbox είναι η δυνατότητα αυτόματου συγχρονισμού! Παράδειγμα: βάζετε 5 φωτογραφίες στο Dropbox φάκελο σας στον υπολογιστή σας και αυτόματα (μόλις γίνουν upload), αρχίζουν να κατεβαίνουν στον άλλο υπολογιστή που έχετε εγκαταστήσει το Dropbox σας στο γραφείο για παράδειγμα ή στο σπίτι! Επίσης συγχρονισμός σημαίνει, σβήνω ένα αρχείο από εδώ και σβήνεται επίσης και από τον δεύτερο υπολογιστή!

Και οι δύο υπηρεσίες έχουν φυσικά υπέροχα συστήματα πρόσβασης και διαχείρισης των αρχείων σας online, στις αντίστοιχες ιστοσελίδες. Υποστηρίζουν και οι δύο όλων των ειδών τα αρχεία. Και οι δύο υπηρεσίες έχουν δημιουργήσει τις αντίστοιχες εφαρμογές για φορητές συσκευές και άλλα λειτουργικά (αν και το SkyDrive δεν έχει ακόμα εφαρμογή για το iPad και χρησιμοποιεί του iPhone, ενώ του Dropbox, έχει σοβαρά προβλήματα προβολής αρχείων εικόνας από την ταμπλέτα της Apple).

Σε γενικές γραμμές δεν νομίζω ότι μπορούμε να πούμε ότι ένα από τα δύο είναι καλύτερο! Εσείς επιλέγετε τις ανάγκες σας. Σε χώρο; Προτιμείστε το Microsoft SkyDrive που λογικά μέσα στα Windows 8 θα κάνει τα πάντα όλα. Θέλετε απλή χρήση, drag and drop και αυτόματο συγχρονισμό; Dropbox it is! Εμείς χρησιμοποιούμε και τα δύο!