Πως επιλέγεται το Color of the Year

Γράφει imonline.gr
Κατηγορία Blog

Πριν λίγες μέρες βρεθήκαμε στην έκθεση φωτογραφίας The Art Of Social Media που διοργανώνει η εταιρεία The Art και είμαστε χορηγοί, όπου είδαμε ότι εμπνέεται για το ετήσιο γραφιστικό της χρώμα από κάτι που ίσως λίγοι που ασχολούνται με τα χρώματα θα έχουν παρατηρήσει.

Το χρώμα που επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν κάθε χρόνο είναι απλά το Pantone Χρώμα της χρονιάς.

Πως η Pantone επιλέγει ανάμεσα σε τόσα χρώματα που υπάρχουν το Color Of The Year; Η επιλογή του χρώματος της χρονιάς δεν είναι απλή υπόθεση για αυτό και η διαδικασία αυτή κρατάει περίπου εννέα μήνες. Το χρώμα που επιλέγεται θα αντιπροσωπεύσει τις τάσεις της μόδας, την εσωτερική διακόσμηση, την τέχνη και γενικά τον σχεδιασμό της επόμενης χρονιάς. Κάθε χρόνο πραγματοποιείται μία έρευνα από την Pantone όπου συμμετέχουν διάφοροι επαγγελματίες του χώρου ρωτώντας τους για τα μελλοντικά τους σχέδια πάνω στο κομμάτι του χρώματος που θα χρησιμοποιήσουν. Άρα πραγματικά, το χρώμα που επιλέγεται να γίνει το Color Of The Year είναι με κάποιο τρόπο ήδη γνωστό στην βιομηχανία.

Δεν είναι όμως μόνο αυτός ο παράγοντας για την επιλογή του χρώματος. Οι ειδικοί της Pantone εξετάζουν τα πάντα μέχρι να καταλήξουν στο χρώμα και στην απόχρωση που θα επιλέξουν. Δίνουν μεγάλη σημασία στην διάθεση του κόσμου και στις καταστάσεις που ζούμε ως κοινωνία. Ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το χρώμα που επιλέχθηκε για το 2022. Το Very Peri, δημιουργήθηκε ειδικά για τις καταστάσεις που έχουμε ζήσει τα τελευταία τρία χρόνια· και εννοείται πως μιλάμε για την πανδημία.

Η Αντιπρόεδρος του Pantone Color Institute, λέει. «Η δημιουργία ενός νέου χρώματος για πρώτη φορά στην ιστορία του προγράμματος δημιουργίας χρωμάτων της Pantone Color of the Year αντανακλά την παγκόσμια καινοτομία και τον μετασχηματισμό που συμβαίνει.....».

Έχοντας όλες αυτές τις πληροφορίες εκπρόσωποι από διαφορετικές χώρες, συναντιούνται σε ένα σκόπιμα μονόχρωμο-άχρωμο δωμάτιο και συζητούν τις ιδέες τους μέχρι να καταλήξουν στο χρώμα της επόμενης χρονιάς.

Κλείνοντας για να καταλάβουμε ακόμη καλύτερα πως επιλέγεται το Color Of the Year θα χρησιμοποιήσω μία πρόταση που έχει δηλώσει η Pantone για το τι πραγματικά είναι το χρώμα της χρονιάς. «…ένα έγχρωμο στιγμιότυπο αυτού που βλέπουμε να συμβαίνει στην παγκόσμια κουλτούρα μας που χρησιμεύει ως έκφραση μιας διάθεσης και μιας στάσης».