Phishing επιθέσεις με νέα δολώματα

Γράφει Μανώλης Βαρούχας
Κατηγορία Blog

Έχουμε δει κατά καιρούς κάθε είδους phishing επίθεση με δόλωμα την κάθε τράπεζα που υπάρχει στο χώρο. Μας κάνουν όμως και ηλεκτρονικό ψάρεμα κωδικών μέσω ΙΚΑ; Για όλα υπάρχει η πρώτη φορά...

Σήμερα το πρωί κατέφτασε ένα email με αποστολέα το info@ika.gr, βλέποντας λίγο το κείμενο (υπάρχει παρακάτω) γελάσαμε, λόγω του αυτόματου μεταφραστή που δεν λέει να μάθει συντακτικό όσα χρόνια και αν περάσουν...

Πως όμως τα αναγνωρίζουμε; Πρώτα από όλα, σε κάθε σελίδα που μπαίνουμε, είτε αυτή λέγεται τράπεζα, είτε αυτή λέγεται ΙΚΑ ή ακόμα και Paypal, κοιτάζουμε τη γραμμή διεύθυνσης ώστε να δούμε ότι η σελίδα που βάζουμε τα στοιχεία μας, είναι κατά πρώτον η σωστή και κατά δεύτερον έχει κάποιο πιστοποιητικό ασφαλείας ή ακόμα πιο απλά, ξεκινάει με https, αντί http.

Καμία τράπεζα, δεν θα σας ζητήσει κωδικούς, καμία υπηρεσία, κανείς! Πάντα κάνουμε mouse-over, δηλαδή, πάμε το ποντίκι μας πάνω από το link που μας δίνει το email και προφανώς βλέπουμε ότι ο σύνδεσμος δεν είναι http://www.ika.gr/κλπ, αλλά κάτι διαφορετικό.

Τι είναι το phishing σύμφωνα με τη Wikipedia;

Το phishing είμαι μία μέθοδος που εφαρμόζεται αρκετά τα τελευταία χρόνια. Η λέξη αποτελεί παραφθορά της λέξης fishing (ψάρεμα). Ο επίδοξος εισβολέας στέλνει ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου όπου εμφανίζεται ως κάποια νόμιμη εταιρεία (τράπεζα, μεταφορική κλπ) και ζητάει από το υποψήφιο θύμα να στείλει προσωπικά ή άλλα στοιχεία σε συγκεκριμένη διεύθυνση γιατί έγινε κάποιο λάθος. Παράλληλα έχει στήσει μία ιστοσελίδα στο Διαδίκτυο που μοιάζει εμφανισιακά με τη σελίδα κάποιας άλλης εταιρείας και εκεί καλείται ο χρήστης να δώσει κάποια στοιχεία.

Δείτε το απίστευτο μήνυμα...

Αγαπητοί Φορολογούμενου,

Μετά την τελευταία ετήσια υπολογισμούς της δημοσιονομικής δραστηριότητας σας έχουμε
προσδιορίζεται ότι είστε επιλέξιμοι για να λάβουν την επιστροφή φόρου από 373,80 €.

Παρακαλείσθε να υποβάλετε την αίτηση επιστροφής φόρου και θα μας επιτρέψει 6-9 ημερών, προκειμένου να το επεξεργαστεί.

Η επιστροφή μπορεί να καθυστερήσει για διάφορους λόγους.

Για παράδειγμα, την υποβολή μη έγκυρα αρχεία ή την εφαρμογή μετά τη λήξη της προθεσμίας.

Για να αποκτήσετε πρόσβαση επιστροφή φόρου σας, κάντε κλικ εδώ.

ΠΡΟΣΟΧΗ λοιπόν, μιας και αυτές οι ιστορίες, σίγουρα δεν μπορεί να έχουν καλή κατάληξη, όσα χρήματα και αν υπόσχεται το email.