Η ζωή χωρίς το You Tube

Γράφει Μανώλης Βαρούχας
Κατηγορία Blog

Πως θα σας φαινόταν σήμερα αν ξαφνικά εξαφανιζόταν το You Tube από τον χάρτη του διαδικτύου; Πως θα ήταν το διαδίκτυο για εσάς αν απλά το You Tube δεν υπήρχε;

Πολλοί χρήστες του διαδικτύου σερφάρουν μόνο και μόνο για την διευκόλυνση του online βίντεο που βρίσκεται στην διεύθυνση www.youtube.com. Κάποιοι βλέπουν trailers, μερικοί βίντεο κλίπ, άλλοι θέλουν να βρουν ένα παλιό βίντεο, κάποιοι θέλουν απλά να βλέπουν εικόνες να περνάνε!

Η ιστοσελίδα με παγκόσμια κατάταξη νούμερο 3 έκλεισε πριν από μερικούς μήνες τα 6 χρόνια ζωής και δύο περίπου χρόνια υπό το μεγιστάνα, Google.

Το You Tube είχε γενέθλια τον Φεβρουάριο του 2011 και λειτουργεί ως θυγατρική του Google (αγοράστηκε με ανταλλαγή μετοχών της τάξης του 1,65 δισεκατομμυρίου δολαρίων), με αξιοσημείωτη αναφορά του περιοδικού Time ως η εφεύρεση του 2006 (!!!).

Το You Tube ζει όμως και αναπνέει από τους χρήστες του, όπου και έχουν ανεβάσει το μεγαλύτερο όγκο δεδομένων, όπως μερικοί κολλοσοί του χώρου, το BBC, το CBS και άλλα, όπου παρέχουν επίσημα το υλικό τους μέσω της ιστοσελίδας, είτε ως χρήστες, είτε με εταιρική σύμβαση.

Χρόνο με το χρόνο άνοιξε διάπλατα τους ορίζοντες του στα βίντεο που μπορεί να δεχτεί, κάνοντας τη ζωή του χρήστη ακόμα ευκολότερη. Ξεκίνησε με της τάξης των 320x240 pixels βίντεο, με H.263 codec Sorenson Spark, με μονοφωνικό ήχο σε mp3, όμως πλέον δέχεται βίντεο υπό τις μορφές avi, mkv, mov, mp4, divx, flv κλπ. Συμπεριλαμβάνει τύπους βίντεο mpeg-4, mpeg, και wmv. Τέλος υποστηρίζει ακόμα και 3gp (μορφή κινητών για άμεσο ανέβασμα!).

Το You Tube, μπορεί να διατηρεί το απλό και ίσως ελαφρώς οπισθοδρομικό design του, όπως όταν ξεκίνησε, όμως προσθέτει συνέχεια νέες υπηρεσίες, όπως μεγαλύτερα βίντεο, μουσική (με βιντεοκλίπ κλπ), ταινίες και συνεχίζει να είναι δωρεάν, κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον...

Δικό μου συμπέρασμα, το You Tube έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας, όπως το Google και πλέον το Facebook. Η αντικατάσταση του θα γινόταν, όπως ήδη έχουν βγει πολλοί δυνατοί ανταγωνιστές, όμως το διαδίκτυο θα άλλαζε κατακόρυφα...

Εσείς πως θα φανταζόσασταν το διαδίκτυο χωρίς το You Tube;