Κείμενο Lorem ipsum: Τι είναι και πού χρησιμοποιείται;

Γράφει Μανώλης Βαρούχας
Κατηγορία Blog

Σας έχει τύχει ποτέ να συναντήσετε στο διαδίκτυο ένα τμήμα κειμένου, το οποίο διαβάζοντας το παρατηρείτε ότι δεν βγάζει κάποιο λογικό νόημα; Πολλοί ίσως έχουν ήδη ακούσει ή γνωρίζουν για τον όρο Lorem ipsum.

Ένα κείμενο Lorem ipsum αποτελείται από πολλές διαφορετικές μπερδεμένες λέξεις, σχηματίζοντας ένα πλήρες κείμενο, χωρίς ουσιαστικά να παράγεται από αυτό κάποιο λογικό νόημα. Τα κείμενα αυτά  χρησιμοποιούνται σαν δείγματα περιεχομένου και έχουν σκόπιμα την μορφή αυτή, ώστε να μην μπορεί κάποιος πρακτικά να τα διαβάσει.  Έτσι, απεικονίζεται η γενικότερη διαμόρφωση μιας σελίδας, παρουσιάζοντας μόνο τα γραφικά χαρακτηριστικά της, χωρίς ο αναγνώστης να αποσπάται από το περιεχόμενο του κειμένου.

Η συγκεκριμένη μέθοδος εφαρμόστηκε πρώτη φόρα τον 15ο αιώνα από κάποιων ανώνυμο τυπογράφο, ο οποίος πήρε ένα δοκίμιο και ανακάτεψε τις λέξεις για να δημιουργήσει ένα δείγμα βιβλίου. Από τότε πολλοί τυπογράφοι το χρησιμοποιούσαν ως δείγμα τυπογραφικών στοιχείων.  Λέγεται ότι οι ρίζες του προέρχονται από ένα κείμενο Λατινικής λογοτεχνίας του 45 π.Χ., στο οποίο ο Richard McClintock, κάποτε, αναζήτησε την σπάνια Λατινική λέξη «consectetur» από ένα απόσπασμα του Lorem Ipsum.

Στις μέρες μας, η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται, κατά το πλείστων από γραφίστες στην απεικόνιση ιστοσελίδων. Εφαρμογές και  λογισμικά πακέτα ηλεκτρονικής σελιδοποίησης χρησιμοποιούν το Lorem Ipsum σαν ένα προκαθορισμένο δείγμα κειμένου. Ακόμα υπάρχουν και μηχανές-generators οι οποίες δημιουργούν αυτόματα ακατάληπτο κείμενο, Lorem Ipsum, σε διάφορες  γλώσσες.