Η σημασία του Responsive Web Design

Γράφει Μανώλης Βαρούχας
Κατηγορία Blog

Οι επισκέπτες της ιστοσελίδας σας δεν βρίσκονται απαραίτητα πίσω από την οθόνη του υπολογιστή τους την στιγμή που διαβάζουν για τις υπηρεσίες σας. Μπορεί να βρίσκονται πραγματικά παντού, ειδικά από τη στιγμή που το διαδίκτυο φεύγει από τα στενά πλαίσια της οθόνης.

Το διαδίκτυο τα τελευταία χρόνια έχει φύγει από τα μόνιτορ και έχει μεταφερθεί στα έξυπνα κινητά (smartphones), στα tablets, μέχρι και στα ρολόγια!

Το responsive web design είναι μια τεχνική στην οποία η ιστοσελίδα προσαρμόζεται ανάλογα με τις διαστάσεις της οθόνης της συσκευής που έχετε μπροστά σας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η ιστοσελίδα που βλέπετε έχει διαφορετική παρουσίαση και συμπεριφορά αν την δείτε από μια οθόνη ενός υπολογιστή ή από ένα smartphone.

Το Responsive Web Design, βοηθάει δραστικά τον επισκέπτη:

  • Να δει το optimal περιεχόμενο της ιστοσελίδας σας on the go.

  • Να βρει ότι αναζητάει με 1-2 μονάχα clicks.

  • Μειώνει δραματικά τον όγκο δεδομένων που φορτώνουν (πιθανό 3G/4G δίκτυο με ακριβές χρεώσεις).

  • Μεγαλώνει την επισκεψιμότητα από φορητές συσκευές.

Για να καταλάβετε ακόμα περισσότερο την σπουδαιότητα του Responsive Web Design, δεν έχετε παρά να δείτε τα στατιστικά Google Analytics της δικής σας ιστοσελίδας και να καταλάβετε πόσοι επισκέπτες την ημέρα, επιλέγουν την ιστοσελίδα σας για πλοήγηση από το κινητό ή το tablet τους και δεν εισπράττουν μια υγιή παρουσίαση.

Διαβάστε περισσότερα από την Wikipedia

Το Responsive Web Design πήρε την ονομασία του από την λέξη "Respond" και σημαίνει ότι μια ιστοσελίδα ανταποκρίνεται & διαμορφώνεται ανάλογα με την ανάλυση της οθόνηςστην οποία εμφανίζεται η ιστοσελίδα.

Αυτό σημαίνει ότι κάποιος ανοίξει μια ιστοσελίδα η οποία είναι Responsive από ένα smartphone, η ιστοσελίδα θα διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μην χρειάζεται να κάνει μεγέθυνση ή να κάνει πλάγιο σκρολ για να διαβάσει με ευκολία το περιεχόμενο της εκάστοτε ιστοσελίδας.

Με την χρήση του Responsive Web Design μια ιστοσελίδα μπορεί να λειτουργεί και σαν web application όταν ανοιχτεί από μια φορητή συσκευή όπως (iPhone, iPad, Android, Blackberry etc.). Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό καθώς τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μια ραγδαία αύξηση της περιήγησης στο διαδίκτυο από κινητές συσκευές.

Πλεονεκτήματα Responsive Web Design:

Διευκόλυνση του επισκέπτη της ιστοσελίδας: Καθώς ο επισκέπτης της ιστοσελίδας δεν χρειάζεται να κάνει συνεχώς μεγέθυνση για να διαβάζει το περιεχόμενο της ιστοσελίδας, του προσφέρεται ένα πιο ευχάριστο, καλαίσθητο και γρήγορο περιβάλλον για να την εξερευνήσει.

Εύκολη ενημέρωση. Σε αντίθεση με το να υπάρχει μία ιστοσελίδα για ηλεκτρονικούς υπολογιστές και μία εφαρμογή ή μια άλλη έκδοση ιστοσελίδας για κινητές συσκευές, το Responsive Design διευκολύνει το διαχειριστή της με την έννοια ότι δεν χρειάζεται να ενημερώνει δύο ιστοσελίδες αλλά μόνο την κεντρική. Κατά συνέπεια αυτό τον γλυτώνει από πολύ χρόνο και έξοδα.

Αύξηση χρηστικότητας και χρόνου παραμονής στην ιστοσελίδας: Όταν ένας χρήστης επισκεφτεί την ιστοσελίδα από μια κινητή συσκευή, δεν θα παραμείνει πολύ ώρα στην ιστοσελίδα αν αυτή δεν τον διευκολύνει. Ενώ αν η ιστοσελίδα είναι Responsive οι πιθανότητες να περιηγηθεί σε όλες τις υπηρεσίες ή τα προϊόντα είναι πολύ υψηλότερες.