Η σημασία της εύκολης πλοήγησης

Γράφει imonline.gr
Κατηγορία Blog

Η εύκολη πλοήγηση σε μια ιστοσελίδα είναι το βασικό στοιχείο που πρέπει να παίρνουμε υπόψιν μας όταν σχεδιάζουμε και υλοποιούμε ένα έργο. Δεν υπάρχει λόγος να έχουμε έναν πολύ δημιουργικό και συναρπαστικό ιστότοπο, εάν οι χρήστες μας δεν είναι σε θέση να το χρησιμοποιήσουν και να περιηγηθούν για να βρουν όλες τις σημαντικές πληροφορίες που αναζητούν.

Χωρίς την ξεκάθαρη πλοήγηση, οι ιστότοποι μπορούν να εμφανιστούν αδόμητοι. Γι’αυτό τον λόγο οι μπάρες πλοήγησης και οι εφαρμογές βοηθάνε πάρα πολύ σε αυτό τον τομέα. Οι άνθρωποι έχουν σαφή ένδειξη για το τι προσφέρεται και τι μπορούν να βρουν και να περιμένουν από την ιστοσελίδα. Ενθαρρύνονται επίσης να εξερευνήσουν περισσότερα, αν είναι σε θέση να δουν ξεκάθαρα τις γραμμές πλοήγησης και τους συνδέσμους (links). Τα εργαλεία πλοήγησης βοηθούν την διαχώριση του ιστοτόπου σε κατηγορίες και ομάδες σε λογικές και κατανοητές ομάδες για να καθιστούν την αναζήτηση πιο εύκολη. Επίσης μια καλή και γρήγορη πλοήγηση στο site μας βοηθά να κρατήσουμε περισσότερους χρήστες στο site μας.

Η πλοήγηση πρέπει να είναι απλή στην κατανόησή της, πράγμα που σημαίνει ότι οι θεατές-χρήστες θα παραμείνουν περισσότερο χρόνο και θα επιστρέψουν επειδή είναι ευχάριστο και εύκολο να το χρησιμοποιήσουν. Υπάρχει ο νόμος των τριών κλικ που λέει ότι αν  ένας χρήστης, για να βρει αυτό που θέλει και υπερβεί τα τρία κλικ, κάνει την πλοήγηση του βαρετή και άσκοπη, αφού δεν έχει βρει αυτό που ζητάει με αποτέλεσμα να εγκαταλείπει το site μας. 

Η καλή πλοήγηση βοηθάει και για το SEO, καθότι επιτρέπει στις μηχανές αναζήτησης να ανιχνεύσουν κατάλληλα ιστότοπους και να τους ευρετηριάσουν. Αυτό σημαίνει ότι εάν ο ιστότοπος δεν είναι προσβάσιμος από έναν σύνδεσμο, δεν θα βρεθεί από τις μηχανές αναζήτησης. Επίσης εάν είναι γρήγορη η πλοήγηση υπάρχει πιθανότητα να βρεθεί στην κορυφή των αναζητήσεων. Καθώς θα επιτρέψει στους επισκέπτες να αναζητήσουν το site σας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και επίσης τι μπορούν να λάβουν υπόψιν από τον ιστότοπό σας. 

Τρόποι για να καταφέρουμε μια καλύτερη πλοήγηση είναι οι εξής:

  • Διατηρήστε τη συνέπεια.

Η συνεπής πλοήγηση, τόσο στον τρόπο όσο και στον τόπο όπου εμφανίζεται ο ιστότοπό σας, προωθεί την ευκολία χρήσης και αυξάνει την ικανότητα των επισκεπτών σας να βρίσκουν πιο γρήγορα τις σχετικές πληροφορίες. Εάν η πλοήγησή σας αλλάζει διαρκώς από σελίδα σε σελίδα (εκτός από τις περιπτώσεις όπου είναι απολύτως απαραίτητο), οι επισκέπτες χάνουν το που βρίσκονται και πρέπει να επαναπροσανατολίζονται συνεχώς.

  • Διαχωρίστε σαφώς τις κατηγορίες

Εάν η πλοήγηση σας περιέχει πολλές ενότητες, κατηγορίες ή υποκατηγορίες, αυτές οι κατηγορίες πρέπει να είναι σαφώς και οπτικά καθορισμένες. 

  • Κάντε σε όλα τα στοιχεία πλοήγησης συνδέσμους

Όταν χρησιμοποιείτε πολλαπλές κατηγοριοποιημένες διαιρέσεις στην πλοήγησή σας, όλα τα στοιχεία επικεφαλίδας πρέπει να είναι clickable links. Αυτό ισχύει ακόμα και με τα αναπτυσσόμενα μενού όπου η σύνδεση με μια υποκατηγορία μπορεί να είναι η φυσική κλίση του επισκέπτη.

  • Χρησιμοποιήστε ακριβείς τίτλους πλοήγησης

Οι επισκέπτες θα πρέπει να έχουν μια γενική ιδέα για το τι πρέπει να βρουν σε μια σελίδα ακόμα και πριν κάνουν κλικ σε οποιοδήποτε σύνδεσμο πλοήγησης. Αυτό ισχύει είτε για έναν κύριο σύνδεσμο πλοήγησης είτε για έναν εσωτερικό σύνδεσμο κειμένου. Χρησιμοποιήστε ακριβές κείμενο για να περιγράψετε τη συνδεδεμένη σελίδα, ώστε οι επισκέπτες να γνωρίζουν τι πρόκειται να πάρουν. Το παραπλανητικό κείμενο πλοήγησης συγχέει και ενοχλεί τους επισκέπτες, πιθανώς μέχρι το σημείο εγκατάλειψης της τοποθεσίας. Βεβαιωθείτε ότι όλες οι περιγραφές των συνδέσμων, με κείμενο είτε με εικόνα, απεικονίζουν με ακρίβεια τις αντίστοιχες σελίδες.

  • Βεβαιωθείτε ότι κάθε εικόνα με δυνατότητα κλικ έχει ALT text

Αυτό ισχύει για κάθε εικόνα, αλλά ακόμη σημαντικότερο για εικόνες που συνδέονται με άλλες σελίδες. Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπεριλάβει το χαρακτηριστικό ALT με περιγραφικό κείμενο. Αυτό εξασφαλίζει ότι όλοι θα γνωρίσουν τι είναι ο σύνδεσμος, ανεξάρτητα από τον τρόπο προβολής στον ιστότοπού σας.

  • Βεβαιωθείτε ότι λειτουργεί η λειτουργία αναζήτησης

Όταν χρησιμοποιείτε μια λειτουργία αναζήτησης στο site σας, η σελίδα αποτελεσμάτων αναζήτησης πρέπει πάντα να παράγει σχετικά αποτελέσματα. Πρέπει να αντισταθμίζει τις ορθογραφίες (δηλαδή να διορθώνει το κείμενο), να εμφανίζει συναφή αντικείμενα και ακόμη να παράγει αποτελέσματα για προϊόντα που δεν έχετε πρόσβαση κατά την προβολή παρόμοιων προϊόντων που προσφέρετε. Ποτέ μην αναπαράγετε ένα αποτέλεσμα αναζήτησης ως "δεν βρέθηκαν προϊόντα" καθώς είναι αποτρεπτικό για τον πελάτη.

Η πλοήγηση καλής ποιότητας είναι απαραίτητη όταν πρόκειται να κατασκευάσετε έναν ιστότοπο. Η πλοήγηση χρησιμοποιείται έτσι ώστε οι επισκέπτες σας να μπορούν να εξερευνήσουν εύκολα τον ιστότοπο χωρίς να πρέπει να κυνηγούν για ένα κρυμμένο θησαυρό. Θα κρατήσει τους επισκέπτες σας ευτυχισμένους, καθώς η περιήγηση στην ιστοσελίδα σας είναι εύκολη και  γρήγορη δίνοντας έτσι ευκαιρία στους χρήστες να επιστρέψουν.