Η κατάλληλη γραμματοσειρά για την ιστοσελίδα σας

Γράφει imonline.gr
Κατηγορία Blog

Πολλές φορές αυτό που ξεχωρίζει έναν επαγγελματικό σχεδιασμό ιστοσελίδας από έναν ερασιτεχνικό σχεδιασμό είναι πολύ μικρές λεπτομέρειες. Είναι αυτά τα μικρά πράγματα πού μπορείτε να αλλάξετε στην ιστοσελίδα σας, τα οποία θα μπορούσαν να φέρουν τεράστιες αλλαγές, χωρίς να σας κοστίσει πολύ χρόνο ή προσπάθεια.

Φυσικά μιλάω για την εύρεση ή την αλλαγή της γραμματοσειράς για την ιστοσελίδα σας. Η τυπογραφία έχει κυριολεκτικά πολλά να πει, καθώς μπορεί να προκαλέσει κάτι περισσότερο από λόγια. Με την απλή επιλογή της σωστής γραμματοσειράς, αυτή η "μικρή" αλλαγή που δεν απαιτεί μεγάλη προσπάθεια ή χρόνο μπορεί να έχει μια ουσιαστική βελτίωση για την ιστοσελίδα σας.

Μην υποτιμάτε τη δύναμη της σωστής επιλογής γραμματοσειράς, είναι βαθύ ψυχολογικό αντίκτυπο που έχει στους επισκέπτες σας. Οι έμπειροι σχεδιαστές κατανοούν αυτή τη δύναμη και επιλέγουν τις γραμματοσειρές τους πολύ προσεκτικά και εσκεμμένα.

Επομένως η επιλογή της σωστής γραμματοσειράς έχει αυτή τη "μαγική" δύναμη να κάνει την ιστοσελίδα σας να δείχνει καλύτερα, προκαλώντας τους επισκέπτες σας να αισθάνονται πιο άνετα, βελτιώνοντας έτσι τις εμπειρίες τους στης ιστοσελίδα σας.

Για ποιο λόγο όμως η γραμματοσειρά έχει σημαντικό ρόλο στην βελτίωση της εμπειρίας των επισκεπτών σας;

Διαφορετικά στυλ γραμματοσειρών περνούν υποσυνείδητα διαφορετικό μήνυμα ξεχωριστά στον κάθε άνθρωπο, τα οποία μπορούν να σας βοηθήσουν να αναδείξετε έτσι την ταυτότητα σας. Είναι αλήθεια πως συγκεκριμένα στυλ γραμματοσειρών μεταφέρουν διαφορετικά μηνύματα όπως : εμπιστοσύνη, σταθερότητα, δύναμη, κομψότητα, δημιουργικότητα κτλ. στους ανθρώπους. Σκεφτείτε ότι όπως ο καθένας ξεχωριστά έχει χαρακτηριστικά που τον διακρίνουν, έτσι ακριβώς με τον ίδιο τρόπο ενεργεί και η σωστή επιλογή γραμματοσειράς. Επομένως χρησιμοποιώντας τη σωστή γραμματοσειρά με τη σωστή διάταξη δείχνει  πολλά για εσάς, την επιχειρησή σας αλλά και για την ιστοσελίδα σας και έτσι με αυτό τον τρόπο θα κάνετε τους επισκέπτες σας να αισθάνονται πιο άνετα, με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι πιθανότητες να διαβάσουν περισσότερα από το περιεχόμενο της ιστοσελίδας σας. Αυτό θα σας βοηθήσει στην ανάπτυξη της εμπιστοσύνης με τους επισκέπτες σας και συνεπώς σας δίνονται περισσότερες πιθανότητες ώστε να αναπτύξετε και την επιχείρησης σας. 

Πως να επιλέξετε λοιπόν την κατάλληλη γραμματοσειρά για την ιστοσελίδα σας;

Όταν έρθει εκείνη η στιγμή για την επιλογή της γραμματοσειράς θα πρέπει να γνωρίζετε τα πιο σημαντικά είδη γραμματοσειρών, τα οποία είναι : Serif, Sans Serif και οι Script (Χειρόγραφες) γραμματοσειρές.

Οι Serif  γραμματοσειρές χρησιμοποιούνται σε μεγάλο βαθμό για μεγάλα κείμενα και συνήθως για εκτυπώσεις ( βιβλίων, εφημερίδων, περιοδικών κτλ. ). Το βασικό χαρακτηριστικό των Serif γραμματοσειρών είναι οι πατούρες που διακρίνονται καθαρά σε σχέση με το υπόλοιπο σχήμα του γράμματος. Επίσης θεωρούνται πιο κλασικές, πιο κομψές, πιο παραδοσιακές γραμματοσειρές.

Οι Sans Serif είναι γραμματοσειρές χωρίς πατούρες. Είναι οι γραμματοσειρές που συναντάμε περισσότερο στις οθόνες μας, αυτός είναι και ο λόγος που χρησιμοποιούμε περισσότερο τις Sans Serif γραμματοσειρές για τις ιστοσελίδες.

Οι Script (Χειρόγραφες) γραμματοσειρές είναι εκείνες που μιμούνται τον ανθρώπινο γραφικό χαρακτήρα και όταν τυπώνονται τα στοιχεία μοιάζουν να ενώνονται μεταξύ τους.

Εν κατακλείδι, η τυπογραφία (επιλέγοντας τη σωστή γραμματοσειρά), είναι μια από τις μικροσκοπικές λεπτομέρειες που θα μπορούσαν ενδεχομένως να έχουν σημαντικό θετικό αντίκτυπο στην ιστοσελίδα σας και στην επωνυμία της επιχείρησής σας - με σχετικά λιγότερη προσπάθεια εκ μέρους σας.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είναι εξειδικευμένοι σχεδιαστές, αλλά όπως μπορείτε να δείτε παραπάνω, δεν χρειάζεται να είστε ειδικός στον σχεδιασμό για να βελτιώσετε την αναγνωσιμότητα της ιστοσελίδας σας και να γνωστοποιήσετε ποια είναι η επωνυμία σας εφαρμόζοντας κάποιες από τις παραπάνω οδηγίες.