Για τους spammers με αγάπη

Γράφει Μανώλης Βαρούχας
Κατηγορία Blog

Επειδή είναι ημέρες εκλογών, αλλά και να μην ήταν, είναι ημέρες που όλοι θέλουμε να διαφημίσουμε τα προϊόντα μας, τις υπηρεσίες μας κλπ, ας βάλουμε όλοι τέλος στο πιο εκνευριστικό πράγμα του διαδικτύου, το spam!

Το είχαμε πει από παλιά... Ψήφο να ρίξουμε επειδή μου στείλατε spam στο κινητό, στο γραφείο, στο σπίτι ή στο email στερείται πιθανοτήτων. Αντιθέτως, σε πολλές περιπτώσεις αποτελεί θέμα ειρωνικής και αρνητικής συζήτησης με φίλους, συναδέλφους κλπ, που επηρεάζει ο κάθε ένας μας περισσότερο μέσω καφέ και λογικής συζήτησης, παρά με ένα spam email ή sms, σωστά; Δεν απαντάω καν...

Σταματήστε αυτό το υπέροχο μήνυμα στο κάτω μέρος του email:
Αυτό το μήνυμα πληροί τις προϋποθέσεις της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί διαφημιστικών μηνυμάτων. (Directiva 2002/31/CE του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Relative as A5-270/2001.) Σε περίπτωση που παραλάβετε το παρόν παρά την θέληση σας, σας παρακαλούμε όπως διαγραφείτε από το Newsletter μας πατώντας εδώ.

ΟΧΙ!

Που ζούμε; Ελλάδα... Υπάρχει λοιπόν ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΚΑΙ ΛΕΓΕΤΑΙ: ΝΟΜΟΣ 3471/2006 - ΑΡΘΡΟ 11.

Δεν ξέρετε γράμματα; Δεν καταλαβαίνετε τι διαβάζετε;;;; Μπαααα, ξέρετε... Ζείτε όμως στη χώρα του copy-paste, όμως αυτό ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ! Κάνατε copy-paste την υπογραφή κάποιου άλλου και νομίζεται ότι δεν τρέχει τίποτα... ΛΑΘΟΣ!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ!

ΝΟΜΟΣ 3471/2006 - ΦΕΚ 133/Α'/28.6.2006

Άρθρο 11
 
Μη ζητηθείσα επικοινωνία
 
1. Η χρησιμοποίηση αυτόματων συστημάτων κλήσης, ιδίως με χρήση συσκευών τηλεομοιοτυπίας (φαξ) ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, και γενικότερα η πραγματοποίηση μη ζητηθεισών επικοινωνιών με οποιοδήποτε μέσο ηλεκτρονικής επικοινωνίας, με ή χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση, για σκοπούς απευθείας εμπορικής προώθησης προϊόντων ή υπηρεσιών και για κάθε είδους διαφημιστικούς σκοπούς, επιτρέπεται μόνο αν ο συνδρομητής συγκατατεθεί εκ των προτέρων ρητώς.
 
2. Δεν επιτρέπεται η πραγματοποίηση μη ζητηθεισών επικοινωνιών για τους ανωτέρω σκοπούς, εφόσον ο συνδρομητής έχει δηλώσει προς τον φορέα παροχής διαθεσίμων στο κοινό υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών ότι δεν επιθυμεί γενικώς να δέχεται τέτοιες επικοινωνίες. Ο φορέας υποχρεούται να καταχωρίζει δωρεάν τις δηλώσεις αυτές σε ειδικό κατάλογο συνδρομητών, ο οποίος είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου.
 
3. Τα στοιχεία επαφής ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που αποκτήθηκαν νομίμως, στο πλαίσιο της πώλησης προϊόντων ή υπηρεσιών ή άλλης συναλλαγής, μπορούν να χρησιμοποιούνται για την απευθείας προώθηση παρόμοιων προϊόντων ή υπηρεσιών του προμηθευτή ή για την εξυπηρέτηση παρόμοιων σκοπών, ακόμη και όταν ο αποδέκτης του μηνύματος δεν έχει δώσει εκ των προτέρων τη συγκατάθεση του, υπό την προϋπόθεση ότι του παρέχεται κατά τρόπο σαφή και ευδιάκριτο η δυνατότητα να αντιτάσσεται, με εύκολο τρόπο και δωρεάν, στη συλλογή και χρησιμοποίηση των ηλεκτρο¬νικών του στοιχείων, και αυτό σε κάθε μήνυμα σε περίπτωση που ο χρήστης αρχικά δεν είχε διαφωνήσει σε αυτή τη χρήση.
 
4. Απαγορεύεται η αποστολή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, που έχουν σκοπό την άμεση εμπορική προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών, όταν δεν αναφέρεται ευδιάκριτα και σαφώς η ταυτότητα του αποστολέα ή του προσώπου προς όφελος του οποίου αποστέλλεται το μήνυμα, καθώς επίσης και η έγκυρη διεύθυνση στην οποία ο αποδέκτης του μηνύματος μπορεί να ζητεί τον τερματισμό της επικοινωνίας.
 
5. Οι ανωτέρω ρυθμίσεις ισχύουν και για τους συνδρομητές που είναι νομικά πρόσωπα.


ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

Δεν είναι κακό πάντως να στείλετε με copy-paste πίσω αυτό το άρθρο:

RE: ΜΗ ΖΗΤΗΘΕΙΣΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΑΣ

Κείμενο:
Σας ενημερώνω πως με το συνημμένο email το οποίο μου αποστείλατε παραβιάζετε τον νόμο 3471/2006 και συγκεκριμένα το άρθρο 11 περί μη ζητηθείσας επικοινωνίας. Παραθέτω το ΦΕΚ με σύνδεσμο προς την ιστοσελίδα της αρχής προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΡΗΤΑ η συλλογή δεδομένων όσο και η χρήση αυτών για σκοπούς άμεσης προώθησης πωλήσεων προϊόντων/υπηρεσιών.

Η ενέργεια αποστολής email με την υπογραφή αυτή συνιστά ΜΕΡΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ του νόμου περί της μη ζητηθείσας επικοινωνίας (παράδειγμα: αναγραφή στοιχείων αποστολές και η δυνατότητα διαγραφής από τις λίστες).

Ο νόμος απαιτεί ΡΗΤΑ τη συγκατάθεση του καταναλωτή για την αποστολή αυτού του email (μέσω προηγούμενων συναλλαγών κλπ).

Ο νόμος εδώ: http://www.dsanet.gr/Epikairothta/Nomothesia/n3471_06.htm


Τα συμπεράσματα δικά σας...

Funny thing: ΕΧΟΥΜΕ ΒΑΡΕΘΕΙ ΝΑ ΣΒΗΝΟΥΜΕ ΤΑ EMAILS ΜΑΣ ΑΠΟ ΛΙΣΤΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΕΧΟΥΜΕ ΗΔΗ!!!!!!!!!!

Not funny thing: Μήπως οι Pink Floyd έκρυβαν άλλο νόημα στο Wall; Γιατί "bricks" βρίσκουμε κατά εκατοντάδες καθημερινά στo inbox μας...