Φτιάξτε το δικό σας arcade table!

Γράφει Μανώλης Βαρούχας
Κατηγορία Blog

Ποιος δεν έχει ψάξει τις τσέπες του για νομίσματα όταν βρεθεί κάπου με ένα παλιό ηλεκτρονικό ή αλλιώς arcade μηχάνημα; Εμείς όντας ρομαντικοί δημιουργήσαμε το δικό μας imonline arcade για στιγμές relax!

Όρεξη και χρόνος (και το κόστος φυσικά) είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν την δημιουργία του arcade table ή cabinet που θα δημιουργήσετε!

Κανόνας πρώτος... Δεν υπάρχουν κανόνες στο σχεδιασμό του τραπεζιού σας. Η φαντασία σας είναι το μόνο ταβάνι!

Κανόνας δεύτερος... Δημιουργήστε ή βάλτε την δική σας πινελιά, το δικό σας γούστο, κανείς δεν θα σας παρεξηγήσει!

Ξεκινάμε λοιπόν! Η ιδέα σε εμάς ξεκίνησε έχοντας στην κατοχή μας μια παλιά CRT οθόνη - monitor, η οποία με τα χρόνια έμεινε κλειστή και ξεχασμένη. Η CRT οθόνη βοηθάει απόλυτα στην δημιουργία της αίσθησης των παλιών ηλεκτρονικών λόγο frame rate, δίνοντας έτσι την αληθοφάνεια του retro.

Χρειαζόμαστε επίσης ένα παλιό υπολογιστή, παλιό διότι δεν έχει ιδιαίτερο νόημα ο επεξεργαστής μας να είναι i-7 και να παίζει mame παιχνίδια.

Ξεκινάμε λοιπόν σχεδιάζοντας στο μυαλό μας και έπειτα σε χαρτί με μολύβι (iPad, netbooks ή κινητά κάνουν την ίδια δουλειά, απλά το χαρτί έχει πλάκα), το σχέδιο που θέλουμε. Προσέχουμε να ξεχωρίζουμε με ένα νεύρο το κομμάτι του υπολογιστή από την οθόνη. Μην ξεχνάτε, η οθόνη λόγω του πολλαπλασιαστή έχει απλά ΠΟΛΥ ρεύμα, οπότε αν μπορείτε να την βάλετε αυτούσια, χωρίς να την γδύσετε από τα πλαστικά της, ακόμα καλύτερα... Σε κάθε περίπτωση ΠΡΟΣΟΧΗ ΡΕΥΜΑ!

Χτίζουμε λοιπόν με τα ξύλα την βάση που θέλουμε να έχει το τραπέζι. Κατάλληλο ύψος είναι τα 55 εκατοστά μαζί με τα ποδαράκια, ώστε να είναι αρκετά χαμηλά. Εξοπλίζουμε με αρκετές γωνίες εσωτερικά την κατασκευή μας ώστε να εξασφαλίσουμε την σταθερότητα της. Προβλέπουμε εξόδους στην κατασκευή για ανεμιστήρες (που θα λειτουργούν ανελλειπώς μιας και η οθόνη δημιουργεί σοβαρή θερμότητα) και σίτες για καλύτερη κυκλοφορία του αέρα στο εσωτερικό της. Φυσικά οι ανεμιστήρες θα είναι τοποθετημένοι σωστά (είσοδος κρύου αέρα χαμηλά, έξοδος ζεστού αέρα ψηλά).

Τοποθετούμε την μονάδα του υπολογιστή (τα πλαϊνά καπάκια περιττεύουν) και συνδέουμε από την έξοδο TV-Out, στην είσοδο scart, το σήμα στην τηλεόραση, η οποία, πρώτον θα κοιτάζει ψηλά και δεύτερον θα έχει τον κατάλληλο χώρο για άνετη ψύξη. Συνδέουμε πληκτρολόγιο και ποντίκι (κατά προτίμηση ασύρματα, ώστε αν χρειαστεί κάτι ο υπολογιστής να μην χρειάζεται να ανοίγουμε το κουτί μας). Συνδέουμε το power button. Συνδέουμε τα πάντα στο πολύπριζο μας και βγάζουμε την παροχή έξω.

Τοποθετούμε με τα ανάλογα στοπ ή γωνιές το τζάμι στο πάνω μέρος και φέρνουμε τα χειριστήρια μπροστά. Με πάρα πολύ προσοχή τοποθετούμε τα αυτοκόλλητα στις πλαϊνές επιφάνειες και στο τζάμι από πάνω. Καλό είναι τα αυτοκόλλητα να έχουν gaming θέμα, αλλά και κάτι που να σας ευχαριστεί πλήρως!

Εγκαθιστούμε μια έκδοση mame που μας ευχαριστεί με τα αγαπημένα μας παιχνίδια στο λειτουργικό μας και την βάζουμε το auto-play, μιας και για αυτό τον λόγο φτιάξαμε το arcade table μας.

Λίγο πολύ έτσι δημιουργήθηκε το imonline Arcade Table, συνοδευόμενο με πολύ κρίση πανικού, επιτυχίας και αποτυχίας του εγχειρήματος, όμως το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό! Μπράβο μας! :)

Υλικά
- Οθόνη CRT 21”
- Υπολογιστής, out of date
- Ξύλα κομμένα στις σωστές διαστάσεις
- Γωνιές
- Βίδες
- Υποπόδια
- Πληκτρολόγιο
- Ποντίκι
- Power button
- Arcade Joystick
- Πολύπριζο
- Ανεμιστηράκια υπολογιστή
- Τζάμι (στις σωστές διαστάσεις ε;)
- Ηχεία
- Αυτοκόλλητα της επιλογής σας

Εργαλεία

- Ηλεκτρικό τρυπάνι (μύτες και ποτηροτρύπανο)
- Κοπτικό εργαλείο
- Κατσαβίδι
- Μέτρο

Εξοπλισμός
- Όρεξη
- Υπομονή
- Οριακή τρέλα

Σημειώσεις:
- Πολύ προσοχή με το τζάμι... Δεν κάνει πλάκα και σίγουρα αν σπάσει κανείς δεν θα γελάσει, οπότε καλό είναι να βάλετε τζάμι 8 χιλιοστών ενισχυμένο.

- Απέραντη προσοχή με το ρεύμα! Μην γδύσετε καλώδια, μην συνδέσετε με το χέρι κάτι χωρίς να έχετε τις κατάλληλες γνώσεις.
Καλή διασκέδαση!

Φτιάξτε το δικό σας arcade table!